Κοσσυφοπέδιο: Συνελήφθησαν 9 ακτιβιστές της ‘Αυτοδιάθεσης’ για φασιστική συμπεριφορά


Οκτώβριος 26, 2011.

Συζήτηση για την ελευθέρωση των θεωρήσεων, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών, μετατράπηκε  σε πεδίο μάχης με τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν μεταξύ ακτιβιστών του κόμματος της «Αυτοδιάθεσης» και του υπουργού Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Ρετζέπι.

Την συμπεριφορά των ακτιβιστών της ‘Αυτοδιάθεσης’, ο Γάλλος πρέσβης στην Πρίστινα, ο οποίος είχε λάβει μέρος στη συζήτηση την χαρακτήρισε ως  φασιστική.


«Όλα ξεκίνησαν όταν  ο πρέσβης, Jean-François Fitou, και ο Κοσσοβάρος υπουργός τελείωσαν τις ομιλίες τους στο ακροατήριο των φοιτητών σχετικά με τις διαδικασίες απελευθέρωσης των θεωρήσεων (Βίζας)".


Μέλη του κόμματος της ‘Αυτοδιάθεσης’ κατηγόρησαν τον Κοσοβάρο υπουργό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι δεν μπορεί κανείς να πάει στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και αυτός ομιλούσε για ελεύθερη διακίνηση στις ευρωπαϊκές χώρες.
Η ομιλία του παρεμποδίστηκε από τα μέλη του αναφερόμενου κόμματος και φωνές και σφυρίγματα με αποτέλεσμα να επέμβει η ασφάλεια του χώρου και η αστυνομία, βγάζοντάς τους από την αίθουσα.
Η αστυνομία προστάτευσε τον υπουργό του Κοσσυφοπεδίου και τον Γάλλο πρέσβης ώστε να διαφύγουν με ασφάλεια από την αίθουσα.
Ο Πρέσβης της Γαλλίας χαρακτήρισε ως γκάνγκστερ τους ακτιβιστές της ‘Αυτοδιάθεσης’ που ενεργούν ως φασίστες.
«Η συμπεριφορά αυτή θυμίζει τη βόρεια Ευρώπη το 1943, είναι μια φασιστική συμπεριφορά. Η χώρα μου η Γαλλία και η Ευρώπη δεν αποδέχονται αυτό το πνεύμα», δήλωσε ο Jean-François Fitou.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καθένας μπορεί να μιλήσει και να επικρίνει, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει κάποιον να πει την άποψή του, όπως έκαναν οι ακτιβιστές της ‘Αυτοδιάθεσης’ στη διάρκεια της συζήτησης.
«Μου θυμίζει τη Βαυαρία. Τη χιτλερική εποχή του 1943. Το Κοσσυφοπέδιο δεν χρειάζεται αυτά τα πράγματα που δεν αρέσουν ούτε στη χώρα μου, ούτε στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος Πρέσβης.
Σημειώνεται ότι μετά τη διαφωνία που προέκυψε οι ακτιβιστές προσπάθησαν πάλι να μπουν στο κτίριο σπάζοντας τη γυάλινη είσοδο και  ήρθαν σε σύγκρουση με την αστυνομία.
«Η συνέχιση της βίας είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει η γυάλινη είσοδος του κτιρίου να τραυματιστούν άτομα και να συλληφθούν εννέα ακτιβιστές», σημειώνει το δημοσίευμα.
Υπογραμμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που ακτιβιστές της «Αυτοδιάθεσης» δημιουργούν τέτοια επεισόδια σε ομιλία κυβερνητικών αξιωματούχων του Κοσσυφοπεδίου.
--
Πηγή: 24ore-kosovo