Οκτώβριος 12, 2011
» Ο Σύλλογος «Συνέδριο της Ένωσης»/ “Kongresi i Bashkimit” που έχει έδρα στο Μοναστήρι αντέδρασε εναντίον της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Βλάχων , η οποία δήλωσε ότι οι Βλάχοι του Κρουσόβου και της γύρω περιοχής είναι Έλληνες και η καταγωγή τους είναι καθαρά ελληνική.
» Τις τελευταίες ημέρες, η Ελληνική Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία στην περιοχή, η οποία συνδέεται με τους κατοίκους, με τους Βλάχους του Κρουσόβου, οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι Βλάχοι ελληνικής καταγωγής. Στο ζήτημα αυτό δεν έχουν αντιδράσει και δεν το έχουν αντιμετωπίσει τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.
» Ο αλβανικός σύλλογος “Kongresi i Bashkimit” , ανακοίνωσε ότι οι πρώτες οικογένειες που έφθασαν στο Κρούσοβο είναι κυρίως αλβανικής καταγωγής, Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αλλά, ένα μέρος από αυτούς ανήκουν στους εθνικά Βλάχους.
» «Οι οικογένειες που ζουν τώρα στην περιοχή του Κρουσόβου κατάγονται από τη νότιο Αλβανία και ζούσαν σε περιοχές όπως είναι τα χωριά του Κρουσόβου: Nerova, belahan, Presilla, Vrbovci» δήλωσε ο Κότσο Χατζηλέγας, 80 ετών που δήλωσε ότι είναι Βλάχος.
» Αναφέρει μάλιστα, προς το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι οι Βλάχοι εκτός από αυτούς του Κρουσόβου ζουν όπως οι Αλβανοί Ορθόδοξοι, οι οποίοι είναι Βλάχοι που έχουν κάνει μικτό γάμο.
» Ο Σαίμ Ισλάμ 67 ετών και ο 90χρονος Καρέμ Αλίλι από τη Νερόβα του Κρουσόβου ισχυρίζονται ότι όλοι οι ηλικιωμένοι Βλάχοι του Κρουσόβου έχουν αναγνωρίσει ως γλώσσα τους την αλβανική όπως αυτή μιλιέται στο Ντεβόλ και στην Κορυτσά. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι οι Βλάχοι με κάποιες αλβανικές οικογένειες ήρθαν στην περιοχή αυτή μετά την πτώση του Αλή Πασά.
» Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία και έγγραφα που έχει το «Συνέδριο της Ένωσης» Βλάχοι ζουν στην Μοσχόπολη, στο Κρούσεβο, στο Βιθκούκι, Ντέβολι της επαρχίας Κορυτσάς, καθώς στο Δελβίνι, στα Γιάννενα, στην Κολωνία.Αυτό επιβεβαώνεται από την μαρτυρία του Κότσο Νίσα, Βλάχου από το Κρούσεβο που είναι πρόεδρος μιας ένωσης πολιτών των Βλάχων στο Μοναστήρι.
» «Εμείς δεν είχαμε ποτέ σχέσεις με την Ελλάδα γιατί η καταγωγή μας είναι από τη Μοσχόπολη και την περιοχή της Κορυτσάς και αναγνωριζόμαστε ως βλάχοι Αλβανοί» δήλωσε ο Νίσα.
»Σύμφωνα, επίσης, με μάρτυρες οι Σλάβοι των Σκοπίων ήρθαν πολύ αργότερα στο Κρούσεβο και στη γύρω περιοχή και σε πολλές περιπτώσεις αυτό συνέβη μετά την εγκατάλειψη των οικισμών από την πλειοψηφία των Βλάχων και των Αλβανών που είχαν μετακομίσει στα Σκόπια και στο Μοναστήρι.
» Οι εκπρόσωποι της βλάχικης κοινότητας υποστηρίζουν ότι οι υποστηρικτές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων προσπαθούν να χειραγωγήσουν την βλάχικη μειονότητα και εργάζονται για τα ελληνικά και βουλγαρικά συμφέροντα. »
Πηγή: Inanews