Τουρκία: «Φούσκα που έσπασε το «δόγμα Νταβούτογλου για μηδενικά προβλήματα με γείτονες»


Οκτώβριος 16, 2011.

Λευκωσία.

 Αντιμέτωπη με την άρνησή της έναντι της Σύμβασης για Δίκαιο της Θάλασσας θα βρεθεί η Τουρκία στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σημειώνοντας πως η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, πέραν του ότι αποτελεί εθιμικό δίκαιο, είναι και μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου στο οποίο η Τουρκία ως υποψήφια χώρα θα πρέπει να προσαρμοστεί.

Σε συνέντευξή της στον «Φιλελεύθερο της Κυριακής», η υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στις τουρκικές απειλές και τις ενέργειες που έχουν γίνει από κυπριακής πλευράς προς αντιμετώπισή τους.

Σημειώνει πως στις επαφές που είχε με ξένους ομολόγους της και άλλους αξιωματούχους γίνεται πλέον αντιληπτό ότι το περιβόητο δόγμα Νταβούτογλου «περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» δεν ήταν τίποτε άλλο από μια «φούσκα» που έχει ήδη σπάσει αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.

«Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός διεθνώς για αυτή την αποκάλυψη και είμαι βέβαιη ότι αυτό θα συζητηθεί ευρέως τους προσεχείς μήνες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», ανέφερε η κ. Κοζάκου-Μαρκουλλή.

«Η Τουρκία», συνέχισε, «προχωρεί ακάθεκτη με τους σχεδιασμούς της κωφεύοντας προς το παρόν στα ηχηρά μηνύματα που λαμβάνει όλο αυτό το διάστημα. Όμως και στη διεθνή πολιτική, παρόλα τα συγκρουόμενα συμφέροντα, υπάρχουν όρια και κόκκινες γραμμές που, αν ξεπεραστούν, τότε υπάρχουν συνέπειες».

Η υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζει ότι «οι πρόνοιες της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν χωρούν θέματα επιδιαιτησιών και άλλων διαδικασιών παρά μόνο των διαδικασιών επίλυσης διαφορών που προβλέπονται στην ίδια τη Σύμβαση και αφορούν βέβαια αποκλειστικά και μόνο τα συμβαλλόμενα μέρη», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση αλλά αποτελεί και πολέμιό της, ενεργώντας πάντοτε εκτός του θεσμικού πλαισίου της Σύμβασης».

Επαναλαμβάνει ότι «στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού, που παραμένει ο στόχος μας και το όραμά μας, ο οποιοσδήποτε φυσικός πλούτος υπάρχει θα ανήκει στο κυπριακό κράτος και στον κυπριακό λαό και θα επωφελούνται τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι ως αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού».

Για τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή δηλώνει ότι «έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία τρία χρόνια», προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες θα αποτελέσει μια ακόμα ευκαιρία αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών.

Τέλος, σ’ ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση, η υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι δεν επηρεάζει την εξωτερικής πολιτική και σημειώνει πως στις επαφές που έχει με διάφορους ξένους εντός και εκτός Κύπρου το θέμα εγείρεται από τους συνομιλητές της, καθώς διατυπώνουν την απορία γιατί αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχει ενότητα.



Πηγές: newspolis.gr-memurlar.biz