Το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος ‘Luch’


Οκτώβριος 10, 2011

Μία από τις εκπλήξεις της πρόσφατης Αεροδιαστημικής Έκθεσης «MAKS 2011» που έγινε στο Ζουκόβσκι, πόλη στα περίχωρα της Μόσχας, ήταν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ‘Luch’  (unmanned aerial vehicle Ray). Το παρουσίασε η  εταιρεία VEGA.

Το παρουσιαζόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ανήκει στην κατηγορία ιπτάμενων συσκευών μέσου βεληνεκούς.


Η Ρωσία άρχισε αποδεικνύει ότι αρχίζει  να αναπτύσσει ουσιαστικά μια νέα κατεύθυνση της μη επανδρωμένης αεροπορίας.
Μάλιστα, το  εναέριο αυτό όχημα,  μπορεί να εκτελεί παράλληλα με την ανιχνευτική διαδικασία  και την λειτουργία κρούσης, δηλαδή να χρησιμοποιείται για την προσβολή του έμψυχου και  του άψυχου υλικού του εχθρού.
Το γεγονός αυτό θα κεντρίσει οπωσδήποτε το ενδιαφέρον των στρατιωτικών, μιας και το Luch (Ray) θα μπορεί να χρησιμοποιείται στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων ή για την εξασφάλιση μακρόχρονης παρουσίας πάνω από τη ζώνη των ενόπλων επιχειρήσεων,- είπε ο επίσημος εκπρόσωπος της εταιρείας VEGA Αλεξέι Νεντέλιν.
 «Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Luch προορίζεται για την εκπλήρωση των καθηκόντων της οπτικοηλεκτρονικής, ραδιοηλεκτρονικής και ραδιοτεχνικής ανίχνευσης, καθώς επίσης και για την αναμετάδοση των πληροφοριών σε άλλες συσκευές και επίγειους Σταθμούς Διεύθυνσης. Στο Luch  μπορεί να τοποθετηθούν όπλα κρούσης είτε μέσα στο κοντέινερ κάτω από την άτρακτο, είτε πάνω στους πυλώνες των πανέλ των πτερυγίων. Μάλιστα, το ολικό βάρος των πολεμοφοδίων και του συστήματος διεύθυνσης των όπλων μπορεί να φτάσει τα 150-170 κιλά.
Εξάλλου, οι λειτουργίες των όπλων κρούσης προορίζονται συνήθως για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μεγαλύτερου βάρους και μεγάλου βεληνεκούς, αν και στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται ήδη αρκετά πλατιά διάφορα συστήματα κρούσης και στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μεσαίου βεληκούς.
Τα αμερικανικά ρομποτικά αεροσκάφη  UAV(drones) της οικογένειας Predator (θηρίο) χρησιμοποιούνταν εντατικά από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο Ιράκ, καθώς επίσης και στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Πακιστάν και την Υεμένη.
 Το τελευταίο παράδειγμα της χρησιμοποίησης τους είναι η Λιβύη. Εκτός από τις ΗΠΑ, σχέδια κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών με λειτουργίες κρούσης κατασκευάζονται  και στο Ισραήλ.
 Στην Ευρώπη μία ομάδα εταιρειών από μερικά κράτη με επικεφαλής την  EADS, κατασκευάζουν επίσης μη επανδρωμένο  αεροσκάφος  με την επωνυμία Talarion. Παρόμοια σχέδια υλοποιούνται επίσης στην Κίνα, την Ινδία και την ΝΑΔ.
Όπως έγινε γνωστό, το μη επανδρωμένο  εναέριο όχημα Luch κατασκευάστηκε από την εταιρεία VEGA, με τη δική της πρωτοβουλία, αυτοτελώς, δηλαδή με τα δικά της χρήματα.
Εξάλλου, είναι αρκετά μεγάλες οι δυνατότητες χρησιμοποίησης του νέου αεροσκάφους στο πλαίσιο της πολιτικής αεροπορίας.
 Γίνεται λόγος για το εναέριο μόνιτορινγκ της Γης με τη χρήση διαφόρων μέσων παρακολούθησης –οπτικών και ραδιοηλεκτρονικών, για την παρακολούθηση των σωληναγωγών και των έργων ενεργειακών και συγκοινωνιακών υποδομών»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Αλεξέι Νεντέλιν, επίσημος εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας VEGA.


--
Πηγή: Ria Novosti