Οικολόγοι Πράσινοι προς Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου: «Σεβόμαστε τις ιδιαίτερες ταυτότητες όλων»


Νοέμβριος 19, 2011

Στις 15 Νοεμβρίου λάβαμε επιστολή από τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου σχετικά με τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τις εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα. Δείτε παρακάτω την απαντητική επιστολή των Οικολόγων Πράσινων.

Αγαπητοί φίλοι των Παμμακεδονικών Ενώσεων,

Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας και το ενδιαφέρον σας για τις θέσεις μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι κανένα πολιτικό κόμμα δεν είναι αρμόδιο να αναγνωρίζει ή να μην αναγνωρίζει εθνικές ή άλλες μειονότητες. Τέτοια ζητήματα θα πρέπει να κρίνονται με βάση τους κανόνες που ισχύουν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, και όχι με βάση τις επιθυμίες και τις επιλογές των κομμάτων. Κάθε άλλη στάση μπορεί να υπηρετεί τη συγκέντρωση ψήφων, κάνει όμως ζημιά στη χώρα μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν τοποθετηθεί έγκαιρα και στο πρόγραμμά τους για τα ζητήματα των μειονοτήτων (παρ. 8.2), όπως αναφέρετε. Επίσης, στην παρ. 6.2 αναφέρουμε σαφώς ότι:

Καταδικάζουμε τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό από όπου κι αν προέρχεται. Η επιστροφή σε εθνοκεντρικές λογικές δεν αποτελεί ουσιαστική απάντηση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση αλλά δημιουργεί πρώτα από όλα πρόβλημα στις χώρες που την καλλιεργούν. Η ανοικτή κοινωνία που προωθούμε συνδέεται άρρηκτα με το σεβασμό και τις ιδιαίτερες ταυτότητες όλων.

Τα θέματα μειονοτήτων είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι διακρατικών σχέσεων. Ζητάμε από τη χώρα μας να κυρώσει άμεσα την ευρωπαϊκή σύμβαση - πλαίσιο για τις μειονότητες και την αντίστοιχη σύμβαση για τις λιγότερο ομιλούμενες γλώσσες.

Επιπλέον, θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Θεωρούμε ότι η εφαρμογή των πάγιων ευρωπαϊκών κανόνων αποτελεί τη μόνη επιλογή που υπηρετεί με ασφάλεια τα διαχρονικά συμφέροντα της χώρας. Διαφορετικά, οι εθνικές σκοπιμότητες του σήμερα κινδυνεύουν να αποδειχθούν εθνικές παγίδες του αύριο: Μην ξεχνάμε ότι οι παλιότεροι φόβοι για το βουλγάρικο επεκτατισμό είχαν οδηγήσει το ελληνικό κράτος στην έκδοση του «Abecedar»-«Μακεδονικού Αναγνωστικού» τη δεκαετία του ʽ20, αλλά και στην προσπάθεια τουρκοποίησης της μειονότητας στη Θράκη τη δεκαετία του '50 για να αντιμετωπίσουν από κοινού οι δύο νέες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, τον "από βορρά κίνδυνο"..
Δεν αναγνωρίζουμε δικαίωμα παρέμβασης και «προστασίας» μειονοτήτων σε καμιά άλλη χώρα, εκτός φυσικά από τις λίγες ειδικές περιπτώσεις και θέματα που προβλέπονται ρητά σε συγκεκριμένες διεθνείς συνθήκες. Γι' αυτό και ζητάμε την αποσύνδεση των μειονοτικών ζητημάτων από τις διακρατικές σχέσεις.
Ο αυτοπροσδιορισμός δεν περιλαμβάνει μόνο το δικαίωμα να καταγράφεσαι ως ιδιαίτερη ομάδα, αλλά και το δικαίωμα κάθε πολίτη να ΜΗ θεωρείται μειονότητα χωρίς τη θέλησή του. Η αποδοχή του αυτοπροσδιορισμού από την Πολιτεία μπορεί πάντως να γίνεται και στη γλώσσα που μιλάει η συγκεκριμένη ομάδα, όπως συμβαίνει ήδη με τους Ρομά (τσιγγάνους).

Σημειώνουμε τέλος ότι ο αυτοπροσδιορισμός εκτείνεται και πέρα από τις ομάδες με ιδιαιτερότητες. Στα κείμενά μας επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί και στον αυτοπροσδιορισμό των Ελλήνων της Μακεδονίας (χαρακτηριστικά στην απόφαση του Συνεδρίου μας το 2009 σημείο 10) ενώ ο ευρωβουλευτής μας έχει επικαλεστεί δημόσια, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ιδιότητά του ως Έλληνα Μακεδόνα.

Με εκτίμηση,

Για την Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Τάσος Κρομμύδας