Νοέμβριος 7, 2011.
«Η ποιότητα ζωής στην Fyrom είναι η χειρότερη από όλες τις χώρες της περιοχής. Σε σχετική έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για το 2011, που φέρει τον τίτλο «Αειφορία και Ισότητα: ένα καλύτερο μέλλον για όλους», η FYROM κατετάγη στην 76η θέση από τις 187 χώρες του κόσμου», γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα.
Και θα συνεχίσει:
Εδώ βρήκαμε όλους τους γείτονές μας και τις δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Την καλύτερη αξιολόγηση λαμβάνει η Σλοβενία, η οποία βρίσκεται στην 21η θέση και ακολουθεί η Κροατία που βρίσκεται στην 46η θέση, το Μαυροβούνιο στην 56η θέση, η Βουλγαρία μετά μαζί με τη Σερβία στην 59η και μπροστά μας επίσης έχουμε την Αλβανία στην 70η θέση και η Βοσνία/Ερζεγοβίνη που βρίσκεται στην 74η θέση στον κόσμο.
Η πρώτη χώρα σε ποιότητα ζωής είναι η Νορβηγία και η χειρότερη το Κογκό.
Ο νότιος γείτονάς μας, η Ελλάδα, βρίσκεται στην 29η θέση.
Η έκθεση αναφέρει ότι ακόμη και η Λιβύη ζει καλύτερα από τη χώρα μας, λόγω της δολοφονίας του Μουαμάρ Καντάφι και βρίσκεται στην 64η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Ως μέτρο ποιότητας της ζωής λαμβάνεται το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, το εισόδημα, η υγεία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κάτοικο, η φτώχεια, η ρύπανση του περιβάλλοντος.
Στην FYROM η αναμενόμενη διάρκεια ζωής είναι τα 74,8 χρόνια, στην Αλβανία 76,9, στη Σερβία 75,7 στη Σλοβενία 79,3 χρόνια.
Οι μακροβιότεροι είναι οι Ιάπωνες με προσδόκιμο τα 83,4 χρόνια και βραχυβιότεροι στην Γουϊνέα με 48,1 χρόνια.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα στον 21ο αιώνα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των σημερινών και των μελλοντικών γενεών ώστε να βιώνει σε μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
--
Πηγή: ВЕСТ