Σκόπια: «Η απόφαση της Χάγης δεν θα επιλύσει τη διαφορά»


Νοέμβριος  26, 2011.

Σκόπια.

«Δεν έχει σημασία ποια θα είναι η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τα Σκόπια πρέπει να επιλύσουν το ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα.

Δεν αποτελεί έκπληξη η ευνοϊκή ετυμηγορία υπέρ των Σκοπίων ώστε να επηρεάσει την διαπραγματευτική διαδικασία και να προκαλέσει αντιδράσεις σε άλλα ενδιαφερόμενα μέλη, αλλά είναι πιθανόν ότι η ετυμηγορία δεν θα είναι μόνον είτε θετική είτε αρνητική για μας», λέει ο καθηγητής πανεπιστημίου των Σκοπίων,  Ντένκο Μαλέσκι.

«Οι δικαστές, καθώς έχουν διατελέσει πρώην πρέσβεις των Ηνωμένων Εθνών,  είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες περιπτώσεις, δεν θα δώσουν πολιτική διάσταση στη διαφορά  και δεν είμαι, επίσης, βέβαιος ότι θα δοθεί  βαρύτητα σε αυτήν την πράξη του θεσμικού οργάνου,  σε κάποια από δύο πλευρές».


Τα Σκόπια ζητούν από το Δικαστήριο να δώσει εντολή στην Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας και να μην εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στους διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με τον Μαλέσκι, δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι η Ελλάδα δεν θα επαναλάβει την ίδια διαδικασία στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, και ότι δεν θα εμποδίσει τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον οργανισμό.

«Η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει αυτόματα την απόφαση με την έννοια ότι στην προσεχή σύνοδο κορυφής  του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, τα Σκόπια να γίνουν δεκτά στη Συμμαχία. Το δικαστήριο δεν μπορεί να εμποδίσει  μια χώρα, αν αυτή θέλει να πράξει διαφορετικά».

Εντωμεταξύ η Ελλάδα έστειλε μήνυμα στα Σκόπια να μην παρεμβαίνει στην ετυμηγορία του διεθνούς δικαστηρίου  με τις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων για το όνομα.  Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, δήλωσε ότι οι δύο διαδικασίες θα πρέπει να διαχωρίζονται και ότι οι πολιτικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών έχουν έναν στόχο και καθορίζονται οι αρμοδιότητες για τις οποίες οι δύο πλευρές πρέπει να διαπραγματευτούν.

Ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου, Βλαντιμίρ Ορτακόβσκι, λέει ότι αν το Δικαστήριο απορρίψει την προσφυγή, τα Σκόπια θα παραμείνουν στη θέση του Status quo.
«Ακριβώς όπως ήταν πριν, δηλαδή, ο ελληνικός αποκλεισμός θα συνεχιστεί τόσο στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, όσο και στην λήψη ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ».

Τι γίνεται όμως αν η ετυμηγορία βγει υπέρ των Σκοπίων; Ο Ορτακόβσκι εξηγεί ότι η Ελλάδα θα δεσμεύεται  για την τήρησή  της.

«Αυτοί είναι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαστηρίου, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, επειδή η απόφαση είναι τελεσίδικη και εκτελεστή, χωρίς δεύτερο βαθμό, δεν αναθεωρείται».

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις 5 Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει την ετυμηγορία σχετικά με την καταγγελία των Σκοπίων κατά της Ελλάδας, για παράβαση της διμερούς ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995, να μπλοκάρει, δηλαδή, την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008.

--

Πηγή: Радио Слободна Европа