Διαγωνισμό για την κατασκευή μαυσωλείου των θυμάτων της «γενοκτονίας» τους από τους Έλληνες οργανώνουν οι Αλβανοτσάμηδες




Η οργάνωση “Cameria”, εγκαινίασε χθες στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στα Τίρανα, έκθεση με τίτλο  “Varreza monumentale të shqiptarëve të Çamërisë në Qafë-Botë” (Μαυσωλείο για τους αλβανούς της Τσαμουριάς στο Μαυρομάτι). 

Στην έκθεση φιλοξενούνται 7 έργα από την Αλβανία και ένα το Κόσσοβο, στα οποία παρουσιάζονται σε μακέτες η διαμόρφωση του λόφου Kllogjer(Καλόγερος) στους Αγίους Σαράντα που σύμφωνα με τον πρόεδρο του αλβανοτσάμικου κόμματος PDIU  Shpetim Idrizi  «σε αυτό το σημείο υπάρχει....ομαδικός τάφος εκατοντάδων τσάμηδων που δεν άντεξαν τις ταλαιπωρίες της πολυήμερης πεζοπορίας από την Θεσπρωτία προς την Αλβανία ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της γενοκτονίας που προκάλεσε ο Ναπολέον Ζέρβας προς τους αλβανούς της Τσαμουριάς είναι 2.600. 


Με αυτή την πρωτοβουλία τη οργάνωσης «Cameria» την οποία εμείς στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, θα τιμηθούν με αξιοπρέπεια όλα αυτά τα θύματα» είπε μεταξύ άλλων ο Idrizi.

Οι τσάμηδες, θέλουν να ηγηθούν του αλβανικού εθνικισμού και δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλούν με γελοίες πρωτοβουλίες σαν και αυτή και με ψέματα όπως τον αριθμό θυμάτων που αναφέρουν, με στόχο την συσπείρωση  των ομόφυλων τους και άλλων αλβανών εθνικιστών. 

Είναι γεγονός ότι κάποιες χιλιάδες αλβανοί της Θεσπρωτίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έφυγαν για την Αλβανία, άλλοι για να γλυτώσουν από τις δίκες για τις βαρβαρότητες που είχαν διαπράξει στους έλληνες της περιοχής, άλλοι γιατί είχαν ενταχθεί ως μισθοφόροι στα ναζιστικά τάγματα και πολεμούσαν εναντίων των ελλήνων, άλλοι γιατί προτίμησαν να ζήσουν σε ένα ομοεθνές κράτος ενώ σίγουρα θα υπήρχαν και ενέργειες αντίποινας από έλληνες τις περιοχής για τα εγκλήματα, κλοπές και πυρπολήσεις ολόκληρων χωριών που είχαν προκαλέσει. Σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν και αθώα θύματα και θα ήταν απάνθρωπο να τα παραβλέψουμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν τόσοι όσους αναφέρει ο Idrizi (γελούν με αυτούς τους αριθμούς και οι ίδιοι οι Αλβανοί) και σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε γενοκτονία.

Το κόμμα των τσάμηδων δεν εμφανίστηκε από την αρχή του πλουραλισμού (μετά την πτώση της κομουνιστικής δικτατορίας) στην Αλβανία, με τους 100 χιλιάδες ντόπιους και ερχόμενους τσάμηδες (200.000 σύμφωνα με τους ίδιους) να είναι ενταγμένοι στα μεγάλα αλβανικά κόμματα και το μόνο που εκπροσωπούσε την κοινότητα τους ήταν μια περιθωριακή οργάνωση, η “Cameria” . 

Από το 2009 το κόμμα τους έγινε για πρώτη φορά κοινοβουλευτικό και υπάρχει μία έντονη κινητικότητα που όπως φαίνεται επιδοτείται από διάφορα οικονομικά κέντρα. Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 το κόμμα αυτό έλαβε παναλβανικά περίπου 15.000 ψήφους ενώ στις τοπικές του 2011 πάνω από 60.000. 

Τη δυναμική αυτή φαίνεται πως υπολογίζουν και τα δύο μεγάλα αλβανικά κόμματα που θα ήθελαν να τους  έχουν στη συμμαχία τους. Σύμφωνα με άλλο βορειοηπειρωτικό site, μέρος των χρημάτων για την κατασκευή του μαυσωλείου θα καλύψει η κυβέρνηση του Μπερίσα ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πρόεδρος της επιτροπής που θα αξιολογήσει τις προτάσεις είναι ένας στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΚ,  Εντι Ράμα, ο ιστορικός Artan Lame, πρώην αντιδήμαρχος Τιράνων.

Εάν τα μεγάλα αλβανικά κόμματα θα ήθελαν τους τσάμηδες στη συμμαχία τους, για τα δύο μικρά ελληνικά κόμματα των Βορειοηπειρωτών συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η συμμαχία του PDI (που μετά έγινε PDIU) με το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα, ήταν η αιτία (ή το πρόσχημα του προέδρου του κατά άλλους) ώστε το ΚΕΑΔ - το μόνο κόμμα που εκπροσωπούσε τους Βορειοηπειρώτες τότε - να αλλάξει πολιτικό στρατόπεδο.

Στην Αλβανία που ο εθνικισμός είναι ταυτισμένος με τον ανθελληνισμό, το τσάμικο κόμμα δεν είναι το μόνο ανθελληνικό. Άσχετος είναι επίσης και ο ιδεολογικός χώρος του εθνικισμού αφού δεν τον συναντάς μόνο στις δεξιές πολιτικές δυνάμεις όπως συμβαίνει συνήθως στην Ευρώπη αλλά σε όλους τους πολιτικούς χώρους, άλλωστε ο πρόεδρος του PDIU είναι «παιδί» του σοσιαλιστή Φατός Νάνο και είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΣΚ.

Εάν γίνει κόμμα και η νέα εθνικιστική οργάνωση των “kuqezi” τότε η κατάσταση για τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας ως προς τις συμμαχίες τους γίνεται ακόμα περίπλοκη αφού με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο η αυτόνομη κάθοδος είναι καταδικαστική. Αλλά ας μην ανησυχούν πολύ απο τώρα για το 2013 γιατί και οι τούμπες για τους πολιτικούς είναι…