Νοέμβριος 5, 2011.
Ο παραπάνω τίτλος είναι το ερώτημα που τέθηκε σε έκθεση του μουσείου Εθνογραφίας, όπως παρουσιάζεται από την βουλγαρική εφημερίδα ‘Τρούντ’.
Η ενδυμασία της νύφης από την περιοχή της Μπίτολα, του 19ου αιώνα, συμπίπτει με μια καταπληκτική φορεσιά των Βουλγάρων από το Βόλγα.
Τις παράλληλες πορείες παρουσιάζει η εθνογράφος Ανίτα Κομίτσκα, επιμελήτρια της έκθεσης για την επέτειο των 150 ετών από την έκδοση και κυκλοφορία των «Βουλγαρικών Δημοτικών Τραγουδιών» των αδελφών Μιλαντίνοφ.
Το πρωτότυπο βιβλίο εκτίθετο στο Εθνογραφικό Μουσείο (στην Εθνική Πινακοθήκη) και είναι ανεκτίμητο γιατί σήμερα αποκρύπτεται από τα Σκόπια.
Δεν μπορούν (τα Σκόπια) να εκδώσουν μια ψευδεπίγραφη έκδοση στην οποία σώζεται το όνομα «Βουλγαρικά».
Τα δύο αδέλφια που έζησαν στην Στρούγκα, εξέδωσαν το 1861 μια συλλογή τραγουδιών από την Οχρίδα, την Μπίτολα, το Πρίλεπ… και όλα τα αποκαλούν «βουλγαρικά τραγούδια».
Σε επιστολή του προς τον Γκεόργκι Ράκοφσκι ο Κωνσταντίν Μιλαντίνοφ γράφει ότι οι Βούλγαροι στην περιοχή των Σκοπίων είναι περίπου 2 εκατομμύρια.
Το σπίτι-μουσείο των αδελφών Μιλαντίνοφ στη Στρούγκα (Σκόπια) βρίσκεται σχεδόν πάντα υπό επισκευή.
Τώρα η έκθεση που ανοίγει στη Σόφια μαρτυρά τη βουλγαρική ενδυμασία στην πΓΔΜ.
Καρπέτα υφασμένα στο Πρίλεπ το 1921 φέρουν γνώριμες βουλγαρικές φιγούρες. Επίσης οι φορεσιές οι λεγόμενες Κότσε που φορούσαν μόνον οι παντρεμένες γυναίκες με το μανδύα του γάμου στο κεφάλι που ονομαζόταν ‘σοκάι’- τρανταχτή ένδειξη των βουλγαρικών παραδόσεων στο χώρο της Μακεδονίας.
Όλα τα παραδοσιακά ρούχα των Βουλγάρων στην Μπίτολα και τα στολίδια τους είναι παραπλήσια των Βουλγάρων των καταγόμενων από την περιοχή του Βόλγα.
Η εθνογράφος Ανίτα Κομίτσκα τονίζει την παράλληλη παράδοση.
«Μπαίνω στον πειρασμό να ρωτήσω τους ιστορικούς των Σκοπίων: Μήπως οι ‘Μακεδόνες’ είναι Βούλγαροι από το Βόλγα;» θα πει η εθνογράφος.
--
Πηγή: Труд