Του Νικόλαου Μάρτη πρώην Υπουργού
Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 27.11.2011 σε κείμενο που τιτλοφορείται «Προς καταδίκη της Ελλάδος στη Χάγη επί της προσφυγής της FYROM», σημειώνεται ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία με κεντρικό επιχείρημα την δήλωση του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη ότι θα ασκήσουν βέτο, πράγμα που δεν χρειάστηκε να το πράξουν.
Το Δικαστήριο της Χάγης έπρεπε να απορρίψει την προσφυγή της FYROM, διότι για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν υπάρχει FYROM μετά την απόφαση Κορυφής της Λισσαβώνας, όπου οι 15 ηγέτες της ΕΟΚ τον Ιούνιο 1992 στη Διάσκεψη Κορυφής, τα ανώτατα όργανα της ΕΕ, στη Λισσαβόνα, ομόφωνα αποφάσισαν να αναγνωρίσουν τα Σκόπια εφόσον δεν θα έχουν τη λέξη «Μακεδονία».
Τον Ιούνιο του 2011 έγραψα επιστολή στον Πρόεδρο της FYROM κ. Ιβάνωφ ότι για να γίνει η χώρα του μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το όνομα τους δεν θα έχει τη λέξη «Μακεδονία».
Σε επιστολή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή από 3.1.1992, όπου τόνιζε ότι:
· «Η αναγνώριση της αυτοαποκαλουμένης “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα και το γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον αφού είμαι ο ίδιος Μακεδών. Η Δημοκρατία αυτή ούτε εθνολογικά, ούτε ιστορικά έχει το δικαίωμα να ονομάζεται Μακεδονία»,
· «Η εθνολογική σύνθεση του πληθυσμού της χώρας αυτής αποτελείται από Αλβανούς, Τούρκους, Τσιγγάνους και Σλάβους, που καμία σχέση δεν έχουν με Μακεδόνες»,
· «Είναι αδιανόητο με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου να δίδεται ιστορική νομιμοποίηση σε Τίτο και Μόσχα που ονόμασαν την Νότιο Γιουγκοσλαβία σε Μακεδονία προς έλεγχο του Αιγαίου αποσπώντας την Μακεδονία από την Ελλάδα».
Συνεπεία της επιστολής αυτής, το Συμβούλιο Κορυφής της Λισσαβώνας, ομόφωνα αποφάσισε τον Ιούνιο του 1992 ότι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια υπό τον όρον ότι δεν θα έχει την λέξη «Μακεδονία».
Πρότεινα την ονομασία «Δημοκρατία της Σλαβικής Παιονίας» ή έστω «Δημοκρατία της Παιονίας», διότι όταν οι Σλάβοι έφτασαν στην Βαλκανική, τμήμα τους εγκαταστάθηκε στην Αρχαία Παιονία. Η ονομασία αυτή δεν έχει τη λέξη «Μακεδονία» και έχει ιστορική δικαίωση.
Ο Άγγλος Ιστορικός Ηamond, στο βιβλίο του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (Παράρτημα Β, σελ. 68) «Η εκστρατεία της Ιλλυρίας και οι μακεδονικές δυνάμεις». αναφέρει: «Στο τέλος του θέρους του έτους 335 π.Χ. οδήγησε το στρατό του νότια προς την χώρα των Αγριάνων (γύρω από τη σημερινή Σόφια) και προς τους Παίονες (γύρω από τα σημερινά Σκόπια)».