Δεκέμβριος 5, 2011.
Σκόπια.
‘Η καταδίκη της Ελλάδας αφήνει περιθώρια επανάληψης…’
«Το Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια από τον εναγόμενο (Ελλάδα) για την παρεμπόδιση εισόδου του αιτούντος στο ΝΑΤΟ (FYROM) αποτελεί παραβίαση του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας», αναφέρει ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Hisashi Owada, κερδίζοντας τα Σκόπια τη δίκη της Χάγης.
Με εξαίρεση του Έλληνα δικαστή, το σύνολο των 15 δικαστών, συμφώνησαν ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.
Ιδιαίτερη δελεαστική είναι η απόφαση του Δικαστηρίου να μην διατάξει την Ελλάδα στο μέλλον να παρεμποδίσει την FYROM στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της.
Οι δικαστές της Χάγης, μια τέτοια απαίτηση θεώρησαν ότι δεν είναι αναγκαία και ότι αρκεί το γεγονός ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 11.
Το Δικαστήριο εκτιμά ότι η Ελλάδα αναμένει με καλή πίστη στο μέλλον, να μην επαναλάβει αυτήν την πράξη.
‘Κατέρρευσαν τα ελληνικά επιχειρήματα’
Εδώ στη Χάγη τα Σκόπια αναδείχθηκαν νικητές. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία η οποία αντιτάχθηκε στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.
Τα βασικά ελληνικά επιχειρήματα ότι τα Σκόπια δεν διαπραγματεύονται με καλή τη πίστη και ότι εφαρμόζει προπαγάνδα, το Δικαστήριο τα απέρριψε ως αβάσιμα.
Όμως, το δεύτερο αίτημα της FYROM να δώσει εντολή το Δικαστήριο στο μέλλον να μην εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων, το Δικαστήριο το απέρριψε, αλλά αναμένει ότι αφού η πράξη αυτή κηρύχθηκε αντίθετη στο νόμο, μελλοντικά η Ελλάδα δεν θα την επαναλάβει.
Ποπόφσκι: προσδίδεται προστιθέμη αξία στην ετυμηγορία
Ο υπουργός Εξωτερικών και η νομική ομάδα, χαιρέτισαν την απόφαση αυτή ως ιστορική. Παρά το γεγονός ότι, όπως λένε, η χώρα μας έχει νικήσει, ωστόσο αναμένουν πόσο η ετυμηγορία αυτή θα επηρεάσει το επερχόμενο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο.
«Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου είναι σαφής και ακριβής και με αυτήν προσδίδεται μεγάλη προστιθέμενη αξία που θα αναγνωριστεί από όλα τα μέρη, τόσο από την FYROM, όσο και από Ελλάδα και ασφαλώς και από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μας», είπε ο Ποπόφσκι.
‘Νευρικός ο Έλληνας πρέσβης’
Για την ελληνική πλευρά η ετυμηγορία ήταν σαν να μην υπήρχε. Αμέσως μετά την ανακοίνωση ο πρέσβης Γιώργος Σαββαϊδης φανερά εκνευρισμένος έκανε μια σύντομη δήλωση, χωρίς να αφήσει περιθώρια για ερωτήσεις στους σκοπιανούς δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον ίδιο η όλη διαδικασία αποτελεί ένα πολιτικό παιχνίδι για την παράκαμψη των διαπραγματεύσεων για το όνομα. Η Αθήνα παραμένει κατηγορηματικά στις θέσεις της ότι τα Σκόπια δεν σέβονται την ενδιάμεση συμφωνία και κάλεσε να αναλάβουν πολιτική βούληση για επανάληψη των διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ για την διαφωνία του ονόματος.
«Αντί να διαπραγματεύεται με καλή πίστη, η FYROM κίνησε νομική διαδικασία για να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις. Ευτυχώς, το Δικαστήριο απηύθυνε σήμερα έκκληση για διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η Ελλάδα θα το πράξει. Καλούμε τα Σκόπια να μην χρησιμοποιήσουν την σημερινή ετυμηγορία για να αποφύγουν από τις διαπραγματεύσεις», δήλωε ο Γιώργος Σαββαϊδης, νόμιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας.
Απορρίφθηκαν τα επιχειρήματα της Αθήνας
Το επιχείρημα, εξάλλου, ότι η Αθήνα είχε το δικαίωμα του βέτο, επειδή τα Σκόπια είχαν υποβάλλει αίτηση για ένταξή τους με το συνταγματικό τους όνομα, το Δικαστήριο το απέρριψε, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές γνώριζαν τη χρήση του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας. Η Χάγη, δήλωσε, ότι τα Σκόπια δεν είχαν την πρόθεση να ονομαστούν διαφορετικά στο ΝΑΤΟ, παρά με την προσωρινή ονομασία η οποία αναγνωρίζεται και από τον ΟΗΕ.
Το μόνο αδίκημα που έγινε αποδεκτό ήταν αυτό της χρήσης των συμβόλων, η οποία χρήση απαγορεύεται από τη ενδιάμεση συμφωνία.
Μια τέτοια χρήση έγινε το 2004 αλλά σύμφωνα με το δικαστήριο δεν αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας.
Το Δικαστήριο απέρριψε επίσης την ένσταση της Ελλάδας για αναρμοδιότητα του Δικαστηρίου. Με 14 ψήφους υπέρ και 2 κατά, το Δικαστήριο δήλωσε αρμόδιο για το ζήτημα, επικαλούμενο τις διατάξεις της ενδιάμεσης συμφωνίας, βάσει της οποίας για κάθε ερμηνεία και παρερμηνεία αρμοδιότητα έχει το Δικαστήριο της Χάγης. Η αντίρρηση, επίσης, της Ελλάδας ότι η διαφορά των δύο χωρών αφορά (μόνο) το ΝΑΤΟ, ως τρίτο μέρος, απορρίφθηκε.
Μετά την ετυμηγορία της Χάγης, τώρα βασικός παράγοντας είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο είναι υπεύθυνο για την τήρηση των αποφάσεων του Δικαστηρίου.
Σημειώνεται ότι στο «Παλάτι της Ειρήνης» στη Χάγη, παρακολούθησαν την ετυμηγορία 14 δημοσιογράφοι από τα Σκόπια και μόνον ένας δημοσιογράφος από την Ελλάδα.
Πρόσκληση για να παραστούν στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας έλαβαν όλα τα πολιτικά κόμματα της FYROM, αλλά στη Χάγη παρουσιάστηκαν μόνο εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το σοσιαλιστικό κόμμα SDSM και το αλβανικό DPA δεν αποδέχθηκαν την πρόταση.
--
Πηγή: Сител