Δεκέμβριος 7, 2011.
Με την απόφαση της εγκατάστασης του αντιπυραυλικού συστήματος του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, τέθηκαν αμέσως σε συναγερμό η Ρωσία και το Ιράν.
Το θέμα της ‘μεγάλης εμβέλειας του πυραυλικού συστήματος’ είχε προγραμματιστεί να βρίσκεται στην ατζέντα του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας, την επόμενη εβδομάδα.
Αυτοί που διαγωνίστηκαν σε αυτήν την προσφορά , λέγεται ότι είπαν ότι το αντιπυραυλικό σύστημα της Άγκυρας θα πρέπει να είναι συμβατό με το αμερικανικό Πάτριοτ.
Η Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, είχε συμφωνήσει να φιλοξενήσει την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Μέσα στα πλαίσια αυτά συζητήθηκε η εγκατάσταση του συστήματος στην περιοχή της Μαλάτιας.
Μετά από αυτήν την απόφαση, παρουσιάστηκαν οι απειλητικές δηλώσεις τόσο της Ρωσίας όσο και του Ιράν, ότι η αντιπυραυλική ασπίδα έχει ως στόχο τις χώρες αυτές και τότε προήλθε η δήλωση από την Τεχεράνη ότι σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της ο πρώτος στόχος θα ήταν η Τουρκία.
Σύμφωνα με την έκθεση Akşam η Τουρκία ανησυχεί μετά από όλα αυτά και ξεκίνησε μια μελέτη για το αντιπυραυλικό σύστημα της άμυνάς της.
Αν και το συγκρότημα πυραύλων και ραντάρ του ΝΑΤΟ θα εγκατασταθεί στη Μαλάτια, η Τουρκία διέρχεται από τον κίνδυνο μια πιθανής πυραυλικής επίθεσης εναντίον της. Και στο σημείο αυτό τονίζεται ότι οι ανατολικές περιοχές της Τουρκίας βρίσκονται έξω από την ασπίδα προστασίας.
Η Τουρκία για να απαλείψει το έλλειμμα αυτό θα δημιουργήσει ένα δικό της πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς στο οποίο θα συμπεριληφθούν και τα σχέδια του συστήματος της αντιπυραυλικής άμυνας.
Όλα αυτά συμπεριλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη του Στρατιωτικού Συμβουλίου.
Το ζήτημα αυτό έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί για την επόμενη εβδομάδα από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και έχει, ήδη, ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη.
Η τελική απόφαση θα βγει μέχρι το τέλος του μήνα υπό την προϋπόθεση ότι θα συναινέσει η εκτελεστική επιτροπή της αμυντικής βιομηχανίας.
Η συζήτηση θα γίνει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ερντογάν, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Necdet Özel, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ και του υφυπουργού Μουράντ Μπαγιάρ.
Η Τουρκία για την αντιμετώπιση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα εξουδετέρωσης των πυραύλων των τριών εμπλεκόμενων χωρών:
Τους ρωσικούς S-300 και S-400, τους κινεζικούς HQ-9 και τους προτεινόμενους από τις ΗΠΑ, πυραύλους Patriot.
Προς το παρόν η Τουρκία βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης ανωτέρου συστήματος αντιμετώπισης των προκλήσεων αυτών.
--
Πηγή: CNN Türk