Δεκέμβριος 10, 2011.
Η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει τους κινδύνους που προκύπτουν από την ενίσχυση της κουρδικής γλώσσας στη χώρα. Οι Κούρδοι είναι ένας παράγοντας ο οποίος ολοένα και περισσότερο επιδιώκει να αποκτήσει την πολιτική του ανεξαρτησία.
Μετά τη δημιουργία στο Ντιγιαρμπακίρ της «Εναλλακτικής Κυβερνητικής Λύσης για το Κουρδιστάν», η Άγκυρα ασκεί πίεση στους Κούρδους, εντείνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτικών δυνάμεων του PKK, γράφει σε σχετική ανάλυση του, το «panarmenian.net».
Ο τουρκικός στρατός επιτίθεται ενάντια στους Κούρδους αυτονομιστές δηλώνοντας ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί άμυνα στην επιθετικότητα των Κούρδων ανταρτών.
Στην έγκριτη τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μια παράλληλη κατάσταση στο έδαφός της, όπως επιδιώκουν οι Κούρδοι.
Ο τουρκικός στρατός δεν θα σταματήσει να πολεμά τους Κούρδους αυτονομιστές, είπε ανένδοτος ο Ερντογάν.
Πράγματι, η καταπολέμηση των Κούρδων αυτονομιστών αποτελεί για την Τουρκία θέμα ζωής ή θανάτου και σε μια πιθανή ήττα της Τουρκίας, η Άγκυρα θα χάσει την εξουσία της σε περισσότερο από το μισό του εδάφους της. Και αυτός ο αγώνας συνεχίζεται για τρίτη δεκαετία.
Στη «μάχη» της, η Τουρκία, δεν έχει υποστήριξη από πουθενά, παρά μόνο από σποραδικές φωνές υποστήριξης, δηλαδή, μόνο, σε προφορική μορφή.
Το PKK είναι επισήμως αναγνωρισμένο από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση που αποσκοπεί τη μείωση του τουρκικού κράτους. Αυτό εγείρει το ερώτημα της άμεσης και ίσης μεταχείρισής του με τη Χαμάς ή την Φατάχ, οι οποίες ωστόσο, αναγνωρίζονται ως εθνικές ομάδες με φιλοδοξίες δημιουργίας κρατικής υπόστασης.
Η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει τους κινδύνους από την ενίσχυση του παράγοντα της ενίσχυσης της κουρδικής γλώσσας στη χώρα με τη σκέψη ότι αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την εδαφική ακεραιότητά της και την εσωτερική ασφάλειά της.
Όπως ειπώθηκε, μέχρι σήμερα, το ευαίσθητο σημείο της Τουρκίας είναι το πρόβλημα της ταυτότητας στην χώρα. Αυτό το γνωρίζουν οι Κούρδοι οι οποίοι προσπαθούν να διαιρέσουν την τουρκική κοινωνία, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν αταλάντευτη.
Ένα άλλο πρόβλημα για την τουρκική κοινωνία είναι η ιστορική κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που πολλοί επιθυμούν να αντικατοπτρίζει, ως πρότυπο, στο σημερινό κράτος.
Επιπλέον, ως φαίνεται οι Τούρκοι σήμερα δεν έχουν δείξει ότι έχουν μετανιώσει στα δεινά που έφεραν στους Κούρδους, ούτε στους Αρμένιους, ούτε στους Έλληνες ή τους Εβραίους για τη μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Αφήνοντας, βέβαια, τις εκκρεμότητες που έχει με τη Βουλγαρία με τους πρόσφυγες, με την Ελλάδα για τη Θράκη και το πρόβλημα της Κύπρου που κάθονται όλα αυτά ως ένα σπαθί κρεμάμενο πάνω από το κεφάλι της τουρκικής διπλωματίας και η καταπολέμηση τους αποτελεί σημαντικό μέρος των προσπαθειών της για την είσοδο της στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αποδεικνύεται, μέσα σε όλα αυτά, ότι οι Κούρδοι παίζουν σημαντικό παιχνίδι στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής. Η αλήθεια είναι ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν εξακολουθεί να είναι ένα μελλοντικό ζήτημα, αλλά μια κίνηση σοβαρή στο Ντιγιαρμπακίρ έχει γίνει.
Η περαιτέρω ανάπτυξη του ζητήματος αυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν, όπου το κουρδικό κόμμα «Pezhak» είναι εκτός νόμου. Αλλά η Τεχεράνη θα μπορούσε να αλλάξει τη θέση της, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει μια σειρά ανακατατάξεις τόσο στη χώρα όσο και στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να αποκλείεται στην περιοχή του Κουρδιστάν το βόρειο Ιράκ, το οποίο κατοικείται κατά πλειοψηφία από Κούρδους που θεωρούν τη γη αυτή ως χώρα τους.
Εντωμεταξύ, όπως έγραψε το ‘Kurdistan.ru’ ο πρόεδρος του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί ζήτησε την πάυση των εχθροπραξιών μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων ανταρτών και δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να μεσολαβήσει μεταξύ τους, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην πραγματικότητα η επίσκεψη του Μπαρζανί στην Τουρκία αποτελεί την δεύτερη επίσημη επίσκεψη ανωτέρου στελέχους του κουρδικού ζητήματος στην Τουρκία, μετά τις επιθέσεις του PKK στις 19 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 24 Τούρκοι στρατιώτες.
«Στέκομαι πίσω από δικαιώματα των Κούρδων» είπε ο Μπαρζανί και συνέχισε : «
Αλλά για την επίτευξη των κουρδικών δικαιωμάτων, δεν μπορώ να δεχτώ τη δολοφονία των Τούρκων στρατιωτών. Ανεξάρτητα από το τι η Τουρκία θέλει, εγώ ζητώ να σταματήσει ο πόλεμος. Αυτή είναι η προσωπική πεποίθησή μου». Μόνο τότε σύμφωνα με τον Μπαρζανί θα σταματήσουν οι επιθέσεις των ανταρτών και η Τουρκία δεν θα έχει δικαιολογίες για επιθέσεις (επεμβάσεις) στις κουρδικές περιοχές.
Όσον αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον το PKK ο Μπαρζανί δήλωσε:
« Η εμπειρία μου λέει ότι η προηγμένη τεχνολογία δεν παίζει τόση σημασία στη νίκη κατά των ανταρτών. Γνωρίζω ότι ο στρατός σας είναι ισχυρός αλλά το πεδίο μετά τη μάχη παραμένει κενό».
Η πραγματικότητα όμως είναι σκληρή. Από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε εκατοντάδες Κούρδους ακτιβιστές στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας μεταξύ των οποίων και έξι μέλη του κοινοβουλίου της Άγκυρας. Οι ακτιβιστές κατηγορήθηκαν για διασυνδέσεις τους με το PKK.
Υπενθυμίζεται ότι το PKK επιδιώκει αυτονομία της νοτιοανατολικής Τουρκίας από το 1984.
Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, οι Κούρδοι έχουν επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα, στρατιωτικές τοποθεσίες, ανατίναξαν αυτοκίνητα, εκρήξεις σε δημόσιους χώρους κλπ.
Οι βάσεις των αγωνιστών βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ.
Από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του τουρκικού στρατού κατά των Κούρδων αυτονομιστών υπολογίζονται ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 άτομα.
--
Πηγή: Агенция "КРОСС"