Δεκέμβριος 27, 2011.
Οι ανακοινώσεις της πορείας των ερευνών από τους Έλληνες, στο οικόπεδο 12, θα καθορίσουν τις προθέσεις τους για περαιτέρω έρευνες.
Η πρωτοβουλία αυτή των Ελλήνων για έρευνες φυσικού αερίου με γεωτρήσεις στην περιοχή της Μεσογείου φαίνονται να αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εργασιών που γίνονται στο οικόπεδο 12, από την ελληνοκυπριακή πλευρά , θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με την έκθεση Akşam η έρευνα της Τουρκίας και της ελληνικής πλευράς είναι καθορισμένη βάσει των επικαλυπτόμενων περιοχών του χάρτη στον οποίο επισημαίνονται οι περιοχές με αρίθμηση.
Οποιαδήποτε εργασίες αρχίσουν και από τις δύο πλευρές πέρα από τις αυτές που καθορίζονται θα δημιουργήσουν διεθνή κρίση.
Παρότι οι Έλληνες υπουργοί δήλωσαν ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος ανήκει και στους δύο λαούς της Κύπρου, δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να κατηγορήσουν την Τουρκία για ‘παρενόχληση’/ νταηλίκι.
Όταν οι ελληνοκύπριοι καθόρισαν στη Μεσόγειο τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, έσπευσε και η Τουρκία να δημιουργήσει παρόμοια κίνηση. Έτσι υπέγραψε ο υπουργός Ενέργειας (της Τουρκίας) με το τουρκικό τμήμα της Κύπρου (κατεχόμενη Κύπρο) μια συμφωνία, την TPAO, για κοινή αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου.
Εκπονήθηκε χάρτης στο οποίο φαίνονται επακριβώς και με αρίθμηση οι περιοχές που τα δύο μέρη μπορούν να προβούν σε έρευνες φυσικού αερίου. Αυτές είναι επτά και καθορίζονται επίσης με τα γράμματα από το Α ως το G.
Τα πορίσματα τη Noble αναβλήθηκαν
Οι ελληνοκυπριακή πλευρά είχε ανακοινώσει ότι είχε βρει φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12. Ωστόσο, η εταιρεία Noble απέφυγε να προβεί σε ανακοίνωση αποτελεσμάτων. Η ελληνική εφημερίδα «Αλήθεια» είχε δημοσιεύσει ότι η Noble ανέβαλε τις ανακοινώσεις ‘λόγω τεχνικών προβλημάτων’ και ότι θα ανακοινώνονταν στις 25 Δεκεμβρίου. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό. Όλοι, τώρα, περιμένουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα προβεί σε ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των ερευνών.
Η TPAO
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο πρόεδρος της βόρειας (κατεχόμενης) Κύπρου, Ντερβίς Έρογλου, υπέγραψαν μια συμφωνία στη Νέα Υόρκη. Ο γενικός διευθυντής Mehmet Uysal είπε ότι βάσει αυτής της συμφωνίας έχει εκπονηθεί χάρτης που καθορίζει τα όρια των περιοχών αναζήτησης για φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, και οι δύο κυβερνήσεις θα αποφασίσουν πότε θα ξεκινήσουν την έρευνα σε αυτές.
Οι Έλληνες προσφέρουν κλαδί ελιάς
Στο μεταξύ οι συζητήσεις με τους Έλληνες έχουν επιδεινωθεί. Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου έδωσε λύση στο πρόβλημα που αναφύεται από τα κοιτάσματα.
Δήλωσε ότι το φυσικό αέριο θα είναι κτήμα όλων των Κυπρίων. Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι το φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας στην οποία θα γίνουν έργα μεταφοράς.
Ωστόσο ο ελληνικός Τύπος διέψευσε αυτές τις δηλώσεις και έγραψε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκανε ποτέ τέτοια δήλωση.
--