Δεκέμβριος 12, 2011.
Αθήνα.
Η Ελλάδα πρέπει να αποσυρθεί από την Ενδιάμεση Συμφωνία, διότι δεν προστατεύει τα ελληνικά συμφέροντα, υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια και επί πολλά χρόνια, διπλωμάτης, Αλέξανδρος Μαλλιάς, γράφουν σήμερα τα ΜΜΕ των Σκοπίων.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Athens News», τόνισε ότι αυτή πρέπει να είναι η απάντηση της Αθήνας στην ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο απέρριψε όλα τα ελληνικά επιχειρήματα.
«Η δίκη έχει αποδυναμώσει ένα προς ένα όλα τα ελληνικά επιχειρήματα από την άποψη της σχέσης μας με την πΓΔΜ και ερμηνεύει αρνητικά όλες τις βασικές διατάξεις της ενδιάμεσης συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είναι ενσωματωμένες στο σχέδιο της συμφωνίας, όπως συμφωνήθηκε με τις διαπραγματεύσεις Βανς- Όουεν κατόπιν ελληνικής επιμονής», είπε ο Μαλλιάς επισημαίνοντας τους περιορισμούς όσον αφορά τις πιθανές αλλαγές στις εφαρμογές περί αλυτρωτισμού, εχθρικής προπαγάνδας και την πίστωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πιστεύει, ακόμη, ότι την ευθύνη της απόρριψης των ελληνικών επιχειρημάτων της Χάγης πρέπει να επωμιστεί μια νομική ομάδα η οποία θα αναλάβει την υπεράσπιση της χώρας του.
Παράλληλα προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υποτιμήσει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης όπως επίσης είναι λάθος και από τα Σκόπια να υπερεκτιμήσουν την σημασία του.
Πιστεύει ότι η Αθήνα οφείλει να επανεξετάσει τη στρατηγική της με το δεδομένο ότι η απόφαση (της Χάγης) λαμβάνει υπόψιν της το σύνολο, σχεδόν, των απαιτήσεων της σκοπιανής πλευράς…
«Η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν εξυπηρετεί πλέον τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε. Τα συμφέροντα της Ελλάδας δεν προστατεύονται και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενημερωθούν τα Σκόπια ότι αποχωρούμε από αυτήν τη συμφωνία άμεσα, τώρα», είπε ο κ. Μαλλιάς.
Έκρινε επίσης, ο Έλληνας διπλωμάτης, (σ.σ.όπως το είπε και παλαιότερα και το έχουμε αναρτήσει) ότι πολύ νωρίτερα έπρεπε η Ελλάδα να καταθέσει αγωγή κατά των Σκοπίων, πριν από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγτης, για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, μια θέση που προσωπικά υποστήριξε από το 2007, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα τελείως διαφορετικά.
--
Πηγή: Idividi- Скопје