«Η CIA έχει μια κακή φήμη στο Πακιστάν»
Δεκέμβριος 9, 2011. (Διεθνή)
Η επίθεση του ΝΑΤΟ κατά τον περασμένο μήνα στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου σκοτώθηκαν 24 Πακιστανοί στρατιώτες αποδείχθηκε ότι ήταν προγραμματισμένη, σύμφωνα με τον Πακιστανό , στρατηγό Nadim Ašfak.
Ο στρατηγός Ναντίμ δήλωσε ότι το Πακιστάν θα αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα κατά μήκος των συνόρων του για την πρόληψη παρόμοιων επιθέσεων.
Οι πακιστανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι γενικές παρατηρήσεις για το συμβάν αναφέρθηκαν ενώπιον του Κοινοβουλίου του Πακιστάν. Κανείς στρατιωτικός αξιωματούχος, παρόλα αυτά, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχολιασμό.
Η εφημερίδα ‘Daily Times’ έγραψε ότι ο στρατηγός Ναντίμ περιέγραψε την επίθεση ως συνωμοσία, ενώ τα άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται απλώς για μια ‘προσχεδιασμένη συνωμοσία’ ενάντια του Πακιστάν.
«Μπορούμε να περιμένουμε νέες επιθέσεις από τους υποτιθέμενους συμμάχους μας», δήλωσε ο Στρατηγός όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Express Tribune.
Αμερικανοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει διαφορετικές δηλώσεις σχετικά με την επίθεση. Το Πακιστάν υποστηρίζει ότι η επίθεση δεν προκλήθηκε από λανθασμένους χειρισμούς αλλά ήταν ‘μια πράξη καθαρής επιθετικότητας’, κάτι το οποίο οι ΗΠΑ απέρριψαν.
Συγκεκριμένα οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι σημαντικό που η Ουάσιγκτον θεωρεί ως βασικό σύμμαχο το Πακιστάν για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν.
Δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι πρώτες πληροφορίες από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, επισημαίνουν ότι οι υπάλληλοι του πακιστανικού κέντρου συντονισμού των συνόρων έδωσαν την άδεια για την επίθεση, αλλά, δεν γνώριζαν τα σημεία στα οποία βρίσκονταν οι στρατιώτες τους, στην επίμαχη περιοχή.
Επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας του Πακιστάν, Τζαβέντ Ασράφ Κάζι, δήλωσε ότι υπάρχει μια πιθανότητα ότι πίσω από την αεροπορική επίθεση κατά των Πακιστανών στρατιωτών να βρίσκεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA).
Η CIA έχει μια κακή φήμη στο Πακιστάν, λόγω των συχνών επιθέσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις ανταρτικές ομάδες στις περιοχές των φυλών του Πακιστάν.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ σε δύο στρατιωτικά σημεία ελέγχου των συνόρων του Αφγανιστάν έχουν αυξήσει περαιτέρω τη δυσαρέσκεια μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον παρελθόντα Μάιο στο Πακιστάν.
--
Πηγή: Фонд Стратешке Културе