Δεκέμβριος 2, 2011.
Σκόπια.
«Εάν το Δικαστήριο της Χάγης καταδίκαζε την Ελλάδα για κάτι, το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, θα αποτελούσε μια νομική και πολιτική ήττα για την Αθήνα», ισχυρίζεται ο Έλληνας πανεπιστημιακός καθηγητής, Αριστοτέλης Τσιαμπίρης, σύμφωνα με τον οποίο, η απόφαση δεν θα επηρέαζε πολλές από τις σημερινές σχέσεις των δύο πλευρών.
Τονίζει, ακόμη, ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, τη Δευτέρα, έχει μπει στο πεδίο της πολιτικής εκμετάλλευσης.
«Με δεδομένη τη σημερινή πραγματικότητα, αμφιβάλω ότι η απόφαση αυτή θα συμβάλλει στην επίλυση της διαφοράς», δήλωσε ο Τσιαμπίρης και συμπλήρωσε ότι οι εκτιμήσεις του είναι συγκρατημένες, αφού ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση της Χάγης.
Μέχρι στιγμής, η επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, δεν σχολιάζεται δημόσια στην Ελλάδα, αλλά επικρατεί η άποψη ότι θα είναι «50 -50» για τις δύο πλευρές.
Αυτό γίνεται σε αντίθεση με τα Σκόπια που στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελεί το πρώτο θέμα, ότι, δηλαδή, η Ελλάδα έχει παραβιάσει το άρθρο 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Το Κοινό στην Ελλάδα πιστεύει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου θα είναι ‘συμβουλευτική’ και δεν θα συστήνει στις ελληνικές αρχές να μην κάνουν το ίδιο και στο μέλλον, όπως έπραξαν στο Βουκουρέστι, ισχυρίζονται ανεπίσημες ελληνικές πηγές.
Σύμφωνα με αυτές, οι Έλληνες πολιτικοί, είναι πιθανόν να επικεντρωθούν στην δεύτερη άποψη και το ζήτημα θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα, όμως με τις πηγές μας (γράφει η σκοπιανή εφημερίδα) θα είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως θα αντιδράσουν τα δύο νέα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας και του Λαός, με το δεδομένο ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, είναι της Νέας Δημοκρατίας και σίγουρα θα πρέπει να κάνει κάτι για την απόφαση της Χάγης.
Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις του ΛΑΟΣ με τον Γιώργο Καρατζαφέρη είναι γνωστές. Χθες, μάλιστα, ζήτησε δημοψήφισμα για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων.
--
Πηγή: Дневник Скопје