Δεκέμβριος 7, 2011.
Τα σενάρια για την έξοδο από την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνουν τους Έλληνες, για να μην καταρρεύσουν οικονομικά, να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel γράφει ότι οι Έλληνες δεν αφήνουν πια τα χρήματά τους στις τράπεζες, λόγω των μεγάλων αυξήσεων των φόρων αλλά τα χρησιμοποιούν για να περάσουν την καθημερινότητα…
Ο Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας δηλώνει ότι οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι.
«Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 13-14 δις ευρώ. Στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου έγινα τεράστιες αναλήψεις χρημάτων», δήλωσε σε επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου.
Με ειλικρίνεια που αφοπλίζει κάθε άνθρωπο, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών, ότι μετά από τρία χρόνια βαθιάς ύφεσης, η οικονομία δεν εμφανίζει κανένα σημείο βελτίωσης. «Το τραπεζικό μας σύστημα δεν έχει αρμοδιότητα για την χρηματοδότησης της ανάπτυξης», είπε.
Μόνο το Οκτώβριο αναλήφθηκαν 8,5 δις ευρώ. Ποτέ πριν από την έναρξη της κρίσης χρέους από το 2009 δεν έχουν γίνει αναλήψεις του βαθμού αυτού μέσα σε ένα μόλις μήνα.
Οι συνέπειες είναι μοιραίες. Πολλές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν επειδή η πίστωσή τους έγινε πιο επιφυλακτική. Πολλές οικογένειες χάνουν τις θέσεις εργασίας και αναγκάζονται να κάνουν οικονομίες για να ζήσουν. Η ανεργία τον περασμένο Αύγουστο έφθασε στο 18,4 τοις εκατό.
Για παράδειγμα, ο Νίκος Β., ένας στρατιωτικό γιατρός, λέει ότι βιώνει την τερατώδη κρίση που δεν γνωρίζει τέλος. Έχει μια ασφαλή θέση εργασίας, αλλά, λέει, ότι οι περικοπές μισθών είναι αυτό που καθιστούν τη ζωή δυσκολότερη. Τα περισσότερα από τα χρήματα που παίρνει χρησιμοποιούνται στην αποπληρωμή ενός δανείου αυτοκινήτου.
«Λες να μου αρέσει που άδειασε ο λογαριασμός μου; Είναι σχεδόν άδειος».
Εδώ και δύο μήνες έχει αρχίσει να μαθαίνει γερμανικά και σκέφτεται να φύγει: «… και μάλιστα το συντομότερο».
Μετά από μια παύση θα χαμηλώσει το βλέμμα του και με αδύνατη αλλά περήφανη ελληνική φωνή θα πεi: ‘ίσως θα ήταν καλύτερα να αλλάξω υπηκοότητα’.
--
Πηγή: Gazeta Tema