“Σε χαμηλότερο επίπεδο οι συνομιλίες για το όνομα με την Ελλάδα”



Ιανουάριος 29, 2012.

«Ο Ντίμιταρ Λιορόφσκι- Βαμβακόφσκι, ιστορικός, ο οποίος είναι γνώστης των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων, υποστηρίζει ότι η συνάντηση με την Τέουτα Αρίφι και η άρνηση της συνάντησης σε πρωθυπουργικό επίπεδο με την Ελλάδα θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια μετάβασης  των συνομιλιών σε χαμηλότερο επίπεδο.


”Η Αθήνα  προσανατολίζεται σε συναντήσεις με τους αλβανούς πολιτικούς (των Σκοπίων), ξεκινώντας μια εντατική δραστηριότητα  με τον αλβανικό παράγοντα της FYROM, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ή κάνει προσπάθεια υποβάθμισης των διμερών συνομιλιών;

”Υπάρχει μια εξέλιξη στο θέμα αυτό, τόσο στην FYROM, όσο και στην Ελλάδα,  μετά τη συνάντηση της Αθήνας,  μεταξύ της αντιπροέδρου  για την Ένταξη, Τέουτας Αρίφi με τον Θεόδωρο Πάγκαλο και μετά την ανακοίνωση για συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Φατμίρ Μπεσίμι και του Δημήτριου Αβραμόπουλου.

”Έχουμε και το δεδομένο ότι  ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος και ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, αρνήθηκαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

”Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, μετά τη συνάντηση Αρίφι- Πάγκαλου, ανέφεραν ότι η Αθήνα προσπαθεί να βρεί πολιτικούς από την άλλη πλευρά, όπως το αλβανικό κόμμα DUI,  το οποίο βρίσκεται σε συνασπισμό με το κόμμα του Γκρούεφσκι.

”Η Αρίφι έπεισε τους επικεφαλείς της Αθήνας σε συνομιλίες ως αναπληρωτής πρωθυπουργός  της  FYROM, χωρίς να έχει καμία εθνοτική προσέγγιση.

Η προσέγγιση προς όφελος των πολιτών

”Η αναπληρωτής πρωθυπουργός αρμόδια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δήλωσε ότι η συνάντηση (της Αθήνας) ήταν μια προσέγγιση για λογαριασμό όλων των πολιτών.

« Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι σε κάθε εμφάνισή τους,  οι άλλοι υπουργοί  της κυβέρνησης που εργάζονται για τη διεθνή και την εξωτερική πολιτική, ασκούν εθνοτικές προσεγγίσεις.

Πιστεύω ότι η παρούσα ήταν μια προσέγγιση για το καλό όλων των πολιτών της χώρας μας και αυτή είναι η δική μου προσέγγιση.

”Δεν θα προσχωρήσουμε στη  λογική τους, απλά θα συνεχίσουμε την πρωτοβουλία μας και θα την αναδείξουμε, γιατί στο κάτω-κάτω το μεγάλο ενδιαφέρον μας είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, από όχι αυτό που κάνουν κάποιοι άλλοι.

”Σύμφωνα με την ίδια, οι συνομιλίες με τον Πάγκαλο στην Αθήνα, ίσως δημιουργήσουν ένα καλύτερο κλίμα σε όλη την διαδικασία για την επίλυση του ονόματος, μια διαδικασία που εξακολουθεί να γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ”.
--
Dnevnik