Αλβανοί, ο αρχαιότερος λαός της Βαλκανικής, αγνοούν τους Σκοπιανούς…



Απρίλιος 2, 2012.

Σκόπια.

«Στην τελευταία έκδοση του Αλβανικού Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού (ιστορία & λαογραφία του αλβανικού λαού), πίσω από την οποία βρίσκεται η Αλβανική Ακαδημία Επιστημών, γράφει ότι το Κρούσεβο και το Μοναστήρι (Μπίτολα) είναι αλβανικές πόλεις και περιγράφει ότι στα Βαλκάνια οι Αλβανοί είναι ο αρχαιότερος λαός της χερσονήσου αυτής.


Πρώτα είναι  η καταγωγή των Ιλλυριών και ακολουθούν οι Γκρεκοί που έχουν καταγωγή ελληνική, ενώ για τους αρχαίους Μακεδόνες δεν γίνεται καμία αναφορά», αναφέρει το σκοπιανό δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων ‘Dnevnik’.

Η Ιστορία των Βαλκανίων στερείται της ιστορικής δομής – σημειώνει η εφημερίδα- και αυτό φαίνεται από το ότι συγκρατεί ό, τι χρειάζεται για τους Αλβανούς και παίρνουν  κάποιο στοιχείο με σκοπό να καυχηθούν για τον εαυτό τους και να δαιμονολογήσουν για  τους γείτονές τους.

Αυτές οι λίγες εκφράσεις σύμφωνα με τον Βούλγαρο ιστορικό Κρίστο Μάντσεφ αναδεικνύουν  πόσο δύσκολο είναι  να μιλήσουν  όλοι οι λαοί  για την κοινή ιστορία των Βαλκανίων.

Κάθε χώρα της περιοχής των Βαλκανίων κρύβεται πίσω από τους μύθους του εθνικισμού, παρουσιάζοντας μια διαφορετική  ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και των μυθικών προσώπων.

Τα ιστορικά πάθη  των γειτόνων μας – γράφει η Dnevnik- τροφοδοτούν  την σκοπιανή εκδοχή της  Εγκυκλοπαίδειας, η οποία αναμένεται, όταν συζητηθεί και από την Αλβανική Ακαδημία Επιστημών.

Πρόσφατα  ο Γκουντάρ Μπεκιάραϊ, πρόεδρος της Αλβανικής Ακαδημίας ανακοίνωσε στα Σκόπια, ότι οι δύο ακαδημίες (Σκοπιανή και Αλβανική) θα σχηματίσουν μια κοινή επιτροπή για συνεργασία, με τη συμμετοχή ομάδων ακαδημαϊκών από τα Σκόπια και την Αλβανία προκειμένου να συζητήσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Οι συνομιλίες αυτές, μεταξύ των δύο ακαδημιών θα εγείρουν το ερώτημα για τη «Μακεδονία», πως, δηλαδή, ο «Μακεδονικός» λαός και η ιστορία του παρουσιάζεται σε δημοσιεύματα της Αλβανικής Ακαδημίας;

Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα από την Αλβανική Ακαδημία είναι αρνητικά για την «μακεδονική Ιστορία» των Σκοπίων…
--