‘New York Times’: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίση και αδιαφορεί για τα Σκόπια



Απρίλιος 27, 2012.
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη  της Συνόδου Κορυφής του Σικάγου και η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση και αδιαφορεί  να εκπληρώσει το αίτημα της FYROM να λάβει πρόσκληση για ένταξη στην επικείμενη σύνοδο της Συμμαχίας, αναφέρει η εφημερίδα των ΗΠΑ «New York Times».


«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το ζήτημα της διαφοράς βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον μιας οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να αποφύγει να καταστεί το πρώτο μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, που χρεοκόπησε. Υπό τις συνθήκες αυτές, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει ελάχιστη διάθεση να επιλύσει το διεθνές πρόβλημα της γείτονος χώρας, γράφει ο Thom Shanker, ο έμπειρος ανταποκριτής της εφημερίδας στα  Βαλκάνια σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας.
Ο Σάνκερ σημειώνει  ότι η Σύνοδος κορυφής στο Σικάγο θα ασχοληθεί κυρίως με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Συμμαχίας, ενώ η διεύρυνση της δεν θα αποτελέσει θέμα συζήτησης.
Ο Σάνκερ μεταφέρει τα επιχειρήματα των Σκοπίων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως παρουσιάζονται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, ο οποίος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Στέλνουμε δυνάμεις για την ασφάλεια με το ΝΑΤΟ, αλλά, όσον αφορά την προσχώρηση σε αυτό, βρισκόμαστε ακόμη στην αίθουσα αναμονής», δηλώνει ο υπουργός Νίκολα Πόποσκι στην εφημερίδα «New York Times».
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται ότι  τα Σκόπια έχουν αποστείλει 175 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, που μεταξύ των άλλων  φυλάσσουν την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ και το ποσοστό των στρατιωτών της FYROM είναι από τα πρώτα σε αυτά που αποστέλλονται στο Ιράκ.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η FYROM είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αποστολή στο Αφγανιστάν μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 και η Συνέλευση δεν πιέζει για ταχύτερη απόσυρση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που συμβάλλουν στην ISAF.
Και το δημοσίευμα αναφέρει ως κατακλείδα ότι  η Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, συνεχίζει επίμονα να απαγορεύει την ένταξη της FYROM  σε αυτό.
--
Сител Телевизија