Αλβανοτσάμηδες: Ψήφισμα για το ζήτημα των τσάμηδων




Ιούνιος 28, 2012.

Τίρανα-Αλβανία.

Ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων- PDIU , Σπετίμ Ίντριζι δήλωσε σήμερα ότι πριν από 67 χρόνια είχαν σκοτωθεί περίπου 3.000 άτομα, κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά. 


«Περίπου 2960 άτομα σκοτώθηκαν σε ένα τεχνητό σύνορο των Τσάμηδων στην Αλβανία στο Kllogjer και πρέπει να υπενθυμίσουμε στα μέλη μας ότι πρέπει να υιοθετήσουν ένα ψήφισμα για το ζήτημα των Τσάμηδων.
«Για να απονεμηθεί δικαιοσύνη στα θύματα της γενοκτονίας στην Τσαμουριά και την επίλυση του ζητήματος της,  θα πρέπει να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της δράσης των Τσάμηδων, των θεσμικών μας οργάνων, διπλωματικά και νομικά.

Αυτό το Κοινοβούλιο έχει εθνική συνείδηση

»Έτσι πιστεύουμε ότι είναι καιρός να εγκριθεί τελικά ένα ψήφισμα σχετικά με το ζήτημα των τσάμηδων που να εισαχθεί στην εθνική μας ατζέντα. Το σημερινό Κοινοβούλιο δεν είναι  όπως το Κοινοβούλιο του 2004 που δεν είχε  αφειδώς εθνική συνείδηση, τότε που τα μέλη μας ξυλοδάρθηκαν μπροστά στις πύλες του κοινοβουλίου ζητώντας ένα ψήφισμα. Σε αυτό το κοινοβούλιο αντιμετωπίζονται εξίσου όλα τα μέλη και οι αλβανοτσάμηδες τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια ως πατριώτες», δήλωσε ο Ίντριζι.

Τιμάται ως μνημείο το σημείο που πέρασαν στην Αλβανία

Στη συνέχεια ο Σπετίμ Ίντριζι θα τονίσει η 27η Ιουνίου είναι ημέρα για την γενοκτονία του πληθυσμού των Τσάμηδων  που εκδιώχθηκαν και σφαγιάστηκαν μαζικά κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα.

«Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στα 2900 θύματα της γενοκτονίας η οποία συνέβη σε ένα μόνο σύνολο του πληθυσμού για εθνοτικούς και θρησκευτικούς λόγους και οι εκπρόσωποι της κοινότητας των Τσάμηδων ανάβουν κεριά στη μνημείο που είναι αφιερωμένο στους συγγενείς που έχασαν τη ζωή τους.

»Είμαστε κοντά στο μνημείο Qafe Botes από εκεί όπου χιλιάδες Αλβανοτσάμηδες μπήκαν στην Αλβανία, αφού εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και στις 27 Ιουνίου  ανάβουμε κεριά και τοποθετούμε δέσμες λουλουδιών.

Τιμούμε τους χιλιάδες ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τα παιδιά που ταξίδεψαν με τα πόδια επί πολλά χιλιόμετρα στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, που σφαγιάστηκαν και λεηλατήθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του Ναπολέοντα Ζέρβα.

»Σε αυτό το βιβλικό ταξίδι, οι Αλβανοτσάμηδες πήραν το δρόμο για την Αλβανία.
Σήμερα οι απόγονοί τους ζουν σε όλη τη χώρα και έχουν προοδεύσει και έχουν αναμμένα κεριά στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας», τόνισε ο πρόεδρος των Αλβανο-Τσάμηδων Σπετίμ Ίντριζι.


--