Προμήθεια όπλων στον Άσαντ από τον άξονα Σερβίας-Μαυροβουνίου-Αλβανίας



Ιούλιος 3, 2012.

«Εκτός από το Ιράν, την Κίνα και πιθανώς τη Ρωσία, η Σερβία συνεχίζει την παροχή όπλων προ το δολοφονικό καθεστώς του Άσαντ», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα του ‘Τέμα’.



Εμπλοκή Σερβίας- Αλβανίας

Η προμήθεια όπλων από τους Σλαβο-Σέρβους προς τον Άσαντ της Συρίας αρχίζει από την εποχή του Τίτο. Αναβιώθηκαν οι παλαιοί δεσμοί  με τη Συρία και ειδικά σήμερα που ο δικτάτορας βρίσκεται  σε ανάγκη. Δυστυχώς στην αγορά όπλων από τη Σερβία εμπλέκονται και η Αλβανία η οποία δεν κερδίζει τίποτε και μπορεί να χάσει πολλά (σημειώνεται χαρακτηριστικά στο αλβανικό κείμενο)

Επισήμανση Αμερικανού πρέσβη

Δεν αποτελεί έκπληξη που ο πρέσβης (των ΗΠΑ) Αρβίζου σε σεμινάριο της 19ης Ιουνίου, εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησής του για την εφαρμογή των κανονισμών για το εμπόριο, μέσω του οποίου γίνεται ο έλεγχος των εξοπλισμών στις χώρες που συμμετείχαν στο σεμινάριο αυτό, ανάμεσα στις οποίες ήταν το Μαυροβούνιο και η Αλβανία.

Αποδεικτικό στοιχείο το φαξ

Στο φαξ του προγράμματος του πλοίου Barbet Arron, φαίνεται  ξεκάθαρα ότι το φορτίο των 2.500 τόνων πυρομαχικών διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών (φυσίγγια Καλάσνικοφ) και 154 τόνοι αντιαρματικών ρουκετών διαμετρήματος 90 χιλιοστών  σερβικής παραγωγής, καθώς και περίπου 14.000 τμήματα πυραύλου ( εκτόξευσης +ρόκα) προορίζονταν για την Αρμενία, αλλά τα εμπορεύματα έφθασαν στο λιμάνι Λατάκια της Συρίας.

Η Αρμενία είναι μια χώρα ηπειρωτική και η μόνη δυνατότητα για την αποστολή όπλων σε αυτήν είναι μέσω της Τουρκίας.

Για πολλούς λόγους η Τουρκία δεν θα επέτρεπε να αποσταλούν όπλα στην Αρμενία μέσα από το έδαφός της.

Αρκεί να θυμηθούμε την περίπτωση του πλοίου Brustel με 60 εμπορευματοκιβώτια με οβίδες 120 χιλιοστών που φορτώθηκαν στο Δυρράχιο με προορισμό την Αρμενία( με διαμετακόμιση μέσω της Γεωργίας), είχε αποκλειστεί από τις τουρκικές αρχές η διέλευση από το Βόσπορο, τον Ιούνιο του 2007.

Δεν πήγαν στην Αρμενία

Είναι αυτονόητο ότι ποτέ ο εξοπλισμός  του M/V Barbet Arron δεν έφθασε στην Αρμενία, αλλά προστέθηκε στο οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ.
Έχουμε στοιχεία- συνεχίζει το δημοσίευμα- ότι η παροχή όπλων από το Μαυροβούνιο προς το καθεστώς του Άσαντ συνεχίστηκε και μετά το εμπάργκο όπλων.

Οι πτήσεις με τα όπλα



Στο φαξ που παρατίθεται  είναι εγγεγραμμένες 21 πτήσεις αεροσκαφών τύπου AN12 και IL 76 δηλαδή φορτηγών.

Οι πτήσεις αυτές συνεχίστηκαν από το Μάιο του 2010 μέχρι το Φεβρουάριο του 2011 και ανήκαν στην εταιρεία του Μαυροβουνίου ‘Roksped” που βρίσκεται πολύ κοντά στον αδελφό του Μίλο  Τζουκάνοβιτς, που εκλέχθηκε επανειλημμένα πρόεδρος ή πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Παραδόξως οι πτήσεις αυτές αφού εγκατέλειπαν το αεροδρόμιο του Μαυροβουνίου, αντί να ακολουθήσουν πορεία ανατολική προς την Αρμενία, πήγαιναν προς τα νότια στη Μεσόγειο. Τα φορτία των αεροσκαφών αυτών ήταν πυρομαχικά και φορητά όπλα σερβικά και αλβανικά.

Οι παράλογες εξαγωγές όπλων

Συγκρίνοντας τα επίσημα συμβούλια  των εξαγωγών όπλων του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας σημειώνεται ότι η Αλβανία έκανε εισαγωγές  σερβικών όπλων μέσω Μαυροβουνίου υποτίθεται για τις ένοπλες δυνάμεις της και στη συνέχεια τα εξήγαγε προς τρίτες χώρες, όπως η Αρμενία, αλλά συχνά δεν κατέληγαν στην Αρμενία.

Οι εισαγωγές αυτές σε πολλές περιπτώσεις γίνονταν  με τη χρήση ψευδών εταιρειών των φορολογικών παραδείσων των Νήσων Σεϋχέλλες ή τα βρετανικά Νησιά Βίρτζιν.
Η Αλβανια  εξάγει επίσης στο Μαυροβούνιο εξοπλισμούς και πυρομαχικά σε τεράστιες ποσότητες για μια χώρα των 600.000 κατοίκων, ενώ οι εξαγωγές του Μαυροβουνίου σε τρίτες χώρες, όπως η Αρμενία, που συχνά δεν κατέληγαν στην Αρμενία, προορίζονταν για άλλες χώρες όπως  το καθεστώς Άσαντ της Συρίας.
--