Σκόπια: Η συνολική συμφωνία για την επίλυση της πολιτικής κρίσης



Μάρτιος 1, 2013.

Σκόπια.

Έγινε γνωστή η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:


-Υποστήριξη στρατηγικών προτεραιοτήτων της χώρας μέσω  μνημονίου αποτέλεσμα διακομματικής  συμφωνίας, το οποίο θα επιβεβαιώνει την υποστήριξη για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση και την υποχρέωση να απέχουν τα μέρη από ενέργειες που υπονομεύουν το στόχο αυτόν.

-Επιστροφή στην κανονική πολιτική ζωή με την επιστροφή όλων των μερών στο Κοινοβούλιο και τη συμμετοχή τους, στις τοπικές εκλογές.

-Υποστήριξη των βασικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου με το σχηματισμό επιτροπής «ad hoc», την οποία προωθεί ο πρόεδρος Γκεόργκι Ίβανοφ, για την επίλυση των βίαιων γεγονότων της 24ης Δεκεμβρίου στο Κοινοβούλιο της χώρας.

-Βελτίωση της εκλογικής μεταρρύθμισης μετά τις εκλογές, ειδικά για τους εκλογικούς καταλόγους και τις άλλες συστάσεις του ΟΑΣΕ.

-Η έκφραση της ελευθερίας  να συνεχισθεί με διάλογο με τους δημοσιογράφους υπό την καθοδήγηση της Ένωσης Δημοσιογράφων και άλλων μερών για την αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

-Σεβασμός στο εκλογικό χρονοδιάγραμμα, παρέχοντας επαρκή χρόνο για την εγγραφή των καταλόγων των υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές.

-Συνάντηση μετά τις εκλογές για να συζητήσουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού της Εξεταστικής Επιτροπής για  τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου και να συνεχιστούν οι συνομιλίες για όλες τις δυνατότητες και με την επιφύλαξη να καθορισθεί ο χρόνος για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, τηρώντας τις συστάσεις του ΟΑΣΕ.

-Στην έκθεση της ΕΕ, καθορίζονται  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  τέσσερις συναντήσεις για προενταξιακό διάλογο υψηλού επιπέδου με τη συμμετοχή της κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Το κείμενο της συμφωνίας υπεγράφη από τον πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος –SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τους διεθνείς απεσταλμένους: τον Επίτροπο της Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρίτσαρντ Χόβιτ.

Teksti integral i marrëveshjes u nënshkrua nga kryeministri dhe lideri i VMRO-DPMNE, Nikolla Gruevski, lideri i LSDM, Branko Cërvenkovski dhe emisarët ndërkombëtarë: evrokomisioneri për zgjerim Shtefan Fyle dhe raportuesi i PE-së, Richard Hovit. (INA)Επιπρόσθετα η συμφωνία περιλαμβάνει παράγραφο για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, η ημερομηνία των οποίων θα καθοριστεί την 1η Σεπτεμβρίου.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr