«Βούλγαροι και Έλληνες ευρωβουλευτές προσβάλουν ψήφισμα για τα Σκόπια»



Μάιος 16, 2013.

Βούλγαροι και Έλληνες ευρωβουλευτές θα προσπαθήσουν να παρέμβουν και πάλι στην συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Νοτιοσλαβία- FYROM, κατά τη συζήτηση της ολομέλειας την Τρίτη 22 Μαΐου.


Σύμφωνα με ανταπόκριση του νοτιοσλαβικού πρακτορείου ειδήσεων «θα έχουν κατατεθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας δεκάδες τροπολογίες από την ελληνο-βουλγαρική συμμαχία, κατά των Σκοπίων, στο Κοινοβούλιο και θα προσπαθήσουν να αλλάξουν δραματικά το ψήφισμα δίνοντας αρνητική χροιά για τη χώρα μας, για ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα από την Επιτροπή  Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής για τη Νοτιοσλαβία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Richard Howitt,  βρίσκεται για προσωπικούς λόγους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να παραστεί στο Στρασβούργο για να υπερασπισθεί την έκθεσή του, η οποία έχει υποστεί μεταβολές με το ρεκόρ των 203 τροπολογιών από τους Έλληνες και τους Βούλγαρους ευρωβουλευτές, πριν από την υιοθέτηση του ψηφίσματος από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τη χώρα.

«Στο ψήφισμα για τη FYROM αναφέρονται τα άτομα με βουλγαρική ταυτότητα, από την άποψη των απαιτήσεων και την ενθάρρυνση των μέτρων για την ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των εθνοτικών ομάδων. Αυτό που είναι ενοχλητικό για εμάς (νοτιοσλάβους) είναι η έκκληση για τη δημιουργία κοινών επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την ιστορία και την εκπαίδευση μεταξύ της χώρας μας και της Βουλγαρίας. Από τις πολιτικές ομάδες δεν πιστεύεται, εξάλλου, ότι υπάρχει μονομερή θέση της ΕΕ στη διαφορά του ονόματος, παρά το ότι χρησιμοποιείται μόνο μία φορά ο όρος «μακεδονικός» και η αναφορά «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Στις προσπάθειες των Βουλγάρων και Ελλήνων ευρωβουλευτών εντάσσονται αναφορές στα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου, στα οποία προτείνουν να ερευνήσει η επιτροπή αυτά τα γεγονότα τα οποία τα Σκόπια ακόμη δεν έχουν προβεί σε διερεύνηση και επικρίνουν τη Νοτιοσλαβία ότι «δεν έχει τη δημοκρατική ικανότητα μιας χώρας».

Αυτή η θέση θα ενταχθεί στη διατύπωση, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε οι Έλληνες και οι Βούλγαροι να καταθέσουν τις θέσεις τους στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να δικαιολογήσουν ένα νέο βέτο κατά της ανάθεσης μιας ημερομηνίας για διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Επικεφαλής της εκστρατείας κατά του ψηφίσματος στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ο Αντρέι Κοβάτσεφ, ο Εβγκένι Κιρίλοφ και ο Στανιμίρ Ίλτσεφ από τη Βουλγαρία, ενώ από την Ελλάδα είναι ο Νικόλαος Σαλαβράκος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και η Μαριλένα Κοππά, γράφει το δημοσίευμα.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr