Αλβανία-Ελλάδα, κοντά στις λύσεις των εκκρεμοτήτων


του Edmond Panariti- πρώην Υπουργού Εξωτερικών



Η Αλβανία και η Ελλάδα αποδεικνύουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στο πλαίσιο του έργου TAP.

Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση, της Ενωμένης Αριστεράς, θα αποδείξει όλο το δυναμισμό και τη δέσμευση για την υλοποίηση των προτεινόμενων δεσμεύσεων, εφόσον απαιτείται η καθιέρωση του πνεύματος της πολιτικής συναίνεσης στη λήψη 


των αποφάσεων. Η πρώτη δοκιμή θα είναι η ενοποίηση των θέσεων των δύο αλβανικών πολιτικών στρατοπέδων, σε θέματα κρατικών και εθνικών συμφερόντων.

Στον πυρήνα της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής, είναι η προστασία των κρατικών και εθνικών συμφερόντων και πάντοτε σε συνάρτηση των θέσεων της,  στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Είμαστε σε αντίθεση με εικασίες, που συχνά βρίσκονται κάτω από την κατάλυση λαϊκιστικών  και εθνικιστικών ρευμάτων με πολιτικό υπόβαθρο.
Πιστεύω ότι η Αλβανία και η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην εξεύρεση βιώσιμων και αποδεκτών λύσεων για μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα στην ατζέντα της συνεργασίας τους.

Το μεγάλο ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών,που άπτεται άμεσα με την κατάσταση της κυριαρχίας της χώρας μας, είναι η συμφωνία της θάλασσας.
Αν διεξάγουμε μια προσεκτική ανάλυση των θέσεων των δύο μερών, επί του θέματος αυτού, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ουσιώδη στοιχεία αντιθέσεων μεταξύ των αντίστοιχων υπουργών Εξωτερικών.

Κατά τη διάρκεια των επίσημων και ανεπίσημων συναντήσεων, με τον ομόλογό μου, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, έγινε, πλέον, σαφές ότι το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των αλβανικών θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, που ακύρωσε την εφαρμογή της παλαιάς συμφωνίας για τη θάλασσα του έτους 2009.

Η σαφέστατη έκφραση αυτής της εποικοδομητικής και συνεργάσιμης στάσης από την Ελλάδα,  αφού δεν έχει επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο η παλαιά συμφωνία, παρέχει επαρκή χώρο για την αποκατάσταση του διαλόγου, ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν μια νέα συμφωνία.

Και οι δύο χώρες πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο το διάλογο και τη συνεργασία, πέρα από την επιφύλαξη και τη φοβία και σύμφωνα με το πνεύμα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, τα αντίστοιχα συντάγματα και τις πλήρεις μεθόδους αναφοράς και ισορροπίες των διεθνών κριτηρίων για τον ορισμό του διαχωρισμού των θαλάσσιων και οικονομικών αποκλειστικών ζωνών.

Πιστεύω ότι οι πολιτείες, τόσο η Αλβανική, όσο και η Ελληνική, θα είναι σε θέση να συνεργαστούν με επιτυχία, ειδικά για τα αντίστοιχα κυριαρχικά δικαιώματα, την οικονομική αποκλειστικότητα πάνω σε περιοχές στον υδάτινο χώρο, όπου εκτός από ρητές αναφορές του διεθνούς δικαίου και των σχετικών συνταγμάτων, είναι η επικράτηση του πνεύματος συμβιβασμού και κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών- σύστημα win-win.

Η  Αλβανία και η Ελλάδα αποδεικνύουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στο πλαίσιο του Υπερ-Αδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου,  που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των δύο χωρών, αλλά πάνω απ’ όλα, δείχνει ότι τα μέρη είναι σε θέση με τη συνεργασία να δρέψουν καρπούς και δεσμεύονται να επενδύσουν στην υπηρεσία των κοινών συμφερόντων.

Αν αυτό το πνεύμα θα πρέπει να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί περαιτέρω, δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο οι δύο χώρες δεν σηματοδοτούν την πορεία για την επίλυση άλλων θεμάτων που εκκρεμούν, όπως οι τοπωνυμίες  στα ταξιδιωτικά έγγραφα, θέματα μεταφορών επιβατών και εκείνων που συνδέονται με τις αλβανικές ιδιαιτερότητες σε ελληνικό έδαφος κλπ.

Μαζί με την ελληνική πλευρά έχουμε συμφωνήσει για συνεδριάσεις ομάδων σε υπουργικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση και την επίλυση αυτών των ζητημάτων εντός του τρέχοντος έτους και είμαι πεπεισμένος ότι η νέα κυβέρνηση της Ενωμένης Αριστεράς θα αποδείξει όλο το δυναμισμό και τη δέσμευση για την υλοποίηση των προτεινόμενων δεσμεύσεων.


--
Άρθρο του τέως Αλβανού Υπουργού, Έντμοντ Παναρίτι, στην εφημερίδα Shekulli


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr