Διάσκεψη στο Βερολίνο: «Υπάρχει λύση στο όνομα των Σκοπίων»


«Η κρίση ενδυναμώνει τους αντιευρωπαϊστές»



Νοέμβριος 30, 2013.


«Χωρίς διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει καμία λύση στη διαφωνία του ονόματος μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας. Οι Βρυξέλλες έχουν να προσφέρουν μια τέτοια ευκαιρία», αυτά ακούστηκαν στη διάσκεψη για τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, σημειώνει το σλαβικό των Σκοπίων, Ινπρες.


Είναι, ήδη, γνωστό, ότι η διεύρυνση δεν αποτελεί μέρος των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αυτό είναι ένα αρνητικό μήνυμα για την περιοχή και επιβεβαιώνει ότι οι υποσχέσεις και η πραγματικότητα δεν πάνε χέρι-χέρι, όπως λέει η Ρίτσα Παναγιώτου-Рица Панајоту [Ελευθερία Παναγιώτου, από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών- Αθήνα].

Η Παναγιώτου κατά την εκπόνηση της μελέτης της για τις επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στους γείτονες αναφέρεται  στα Σκόπια, ως «Μακεδονία», χωρίς αναφορές και συντμήσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά το InPress.

Ερωτηθείσα από έναν από τους συμμετέχοντες: αν κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας είναι δυνατή μια λύση στη διαφορά μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας για το όνομα, η Παναγιώτου έδωσε μια σύντομη  απάντηση: «Νομίζω ότι είναι δυνατή, αλλά αμφιβάλω αν θα προχωρήσει», όπως σημειώνει η ‘Φωνή της Γερμανίας».

Σύμφωνα με τον Roland Feiht,  η ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ολοένα και συρρικνώνεται, ο αποπληθωρισμός πιέζει για μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ενταξιακή διαδικασία, ο κίνδυνος αυξάνεται με την παράταση της θεσμικής διαδικασίας και υπάρχει φόβος επικράτησης των μειονεκτημάτων του πολιτικού συστήματος με την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

Ο εκπρόσωπος των Σκοπίων στη συζήτηση, Λιούμπομιρ Φριτσκόφσκι, παρουσίασε την άποψη ότι η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα απαιτεί ένα  πραγματικό φόρουμ για τη διαπραγμάτευση του ονόματος.

Την εμπειρία της Σλοβενίας, μετέφερε η  ευρωβουλευτής, Tanja Fajon, η οποία υπενθύμισε ότι το 2003, η Σλοβενία εντάχθηκε στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και υπήρξες μεγάλος ενθουσιασμός για την Ευρώπη. Στα χρόνια, όμως, της κρίσης αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα οι εθνικιστικές και οι λαϊκιστικές δυνάμεις που τίθενται κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην κοινή γνώμη κατά τους επόμενους μήνες, θα υπάρξει μια επικίνδυνη κατάσταση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μόνο το 30 τοις εκατό των εδρών στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν καταλάβουν τα εθνικιστικά κόμματα, θα μπορέσουν να προκαλέσουν πραγματική απειλή για τη δημοκρατία και αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διεύρυνση», προειδοποίησε η Fajon.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr