Σκόπια: Ανησυχία στην πολυεθνική κοινωνία της πόλης Στρούγκα



Μεγάλες αντιπαραθέσεις μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, ιδίως στα κοινωνικά δίκτυα

Δεκέμβριος 10, 2013.

Η Στρούγκα είναι μια πόλη στην οποία ζούνε διαφορετικές εθνικότητες και αυτή η εθνική πολυμορφία έχει αποδειχθεί ως πλεονέκτημα κατά το παρελθόν και όχι ως εμπόδιο στη ζωή της πόλης.


Οι κάτοικοι στην πόλη αυτή, των βόρειων ακτών της λίμνης Οχρίδας, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν καλές διεθνικές σχέσεις και δεν άφησαν την πολιτική να καλύψει τις δικές τους απόψεις και να διαταράξει τις σχέσεις τους. Οι κύριες εθνότητες, οι Αλβανοί και οι Σλάβοι, σέβονται ο ένας τον άλλον, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

Ωστόσο, δύσκολη είναι η συγκράτηση των αισθημάτων και των αξιών των διεθνικών σχέσεων κατά την προεκλογική περίοδο. Οι συμμετέχοντες στον προεκλογικό αγώνα χρησιμοποιούν  τα εθνοτικά αισθήματα για ίδιους σκοπούς.

Μία ΜΚΟ που λειτουργεί εδώ και χρόνια με αντικείμενο αυτό το ευαίσθητο θέμα εκφράζει την ανησυχία της για τη αυξανόμενη συμπεριφορά των νέων με την ομιλία μίσους στα κοινωνικά δίκτυα.

«Τον τελευταίο καιρό, τα πράγματα έχουν αλλάξει, αυτό επισημαίνουμε ως ΜΚΟ, που ασχολείται με  θέματα εθνοτήτων,  και στον διαπολιτιστικό και διαθρησκευτικό διάλογο. Η ένταση μεταξύ των εθνοτήτων στα κοινωνικά δίκτυα έχει αυξηθεί. 

Πρέπει να σταματήσουν οι προσβολές και τα κοινωνικά δίκτυα να χρησιμεύσουν για την ανταλλαγή θετικών εμπειριών και όχι να μοιράζονται τις αρνητικές εθνοτικές εμπειρίες τους.

»Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους, εμείς ως ΜΚΟ, εργαζόμαστε για το σεβασμό και την κατανόηση που πρέπει να δείχνουν, κυρίως, οι νέοι. Επειδή, οι νέοι, αν και με διαφορετική θρησκεία και εθνικότητα, έχουν τις ίδιες επιθυμίες και επιδιώξεις, έχουν κοινές ελπίδες και ιδέες", εξηγεί η Ντράγκισα Πόποσκα-Παβλέσκα από την ΜΚΟ Ένωση για Ίσες Ευκαιρίες’ από τη Στρούγκα.

Οι παλαιότερες γενιές έζησαν μαζί στην Στρούγκα και σέβονταν ο ένας τον άλλον, ειδικά γύρω από τις πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις και ένοιωθαν πλουσιότεροι. Τώρα αν και δεν το επιθυμούν  έχουν χωρίσει τα εστιατόρια και τα καφέ (σε αλβανικά και σλαβικά).
--




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr