Η Βουλγαρία θα φτιάξει το άγαλμα του Τσάρου Σαμουήλ στη Σόφια...


Η σαρκοφάγος του βασιλιά των Βουλγάρων Σαμουήλ στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών

Ιανουάριος 5, 2014.

Η Ελλάδα θα παραχωρήσει τα οστά του Βασιλιά Σαμουήλ της Βουλγαρίας, ενώ στη Βουλγαρία συζητείται, ήδη, η ανέγερση ενός μνημείου-αγάλματος στη Σόφια του Σαμουήλ με την ευκαιρία των 1.000 χρόνων από το θάνατό του.


Οι σχετικές αναφορές γίνονται από τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται δημοσιεύματα των σλαβικών των Σκοπίων  «A1on»  και του portal  «Πλας Ίνφο».

Επίσης η σλαβική των Σκοπίων ‘Republika’ σημειώνει σχετικά:  «Το Φθινόπωρο στη Σόφια θα στηθεί μνημείο του Τσάρου Σαμουήλ και η Ελλάδα θα προσφέρει τα οστά του στους Βουλγάρους».

«Η Σόφια θα χειροτεχνήσει άγαλμα του τσάρου Σαμουήλ και θα το αναγείρει αυτό το φθινόπωρο. Η πρωτοβουλία έρχεται  με την ευκαιρία ενός προγράμματος εορτασμού των 1.000 χρόνων από το θάνατο του προτελευταίου ηγεμόνα της πρώτης βουλγαρικής αυτοκρατορίας», γράφει, επίσης, η βουλγαρική ’24 Ωρες’ [«24 часа»].

«Το μνημείο θα κατασκευασθεί με χρήματα από το ίδρυμα «Μνήμη της Βουλγαρίας», δήλωσε ο Δρ Μίλεν Βραμπέφσκι, ο οποίος τιμήθηκε, ως «τιμώμενο πρόσωπο το 2013» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ειδική εκδήλωση την περασμένη χρονιά.

«Είμαστε σε αναμονή για τον επικεφαλής αρχιτέκτονα του έργου και για τον καθορισμό της θέσης στο κέντρο της πόλης, όπου θα στηθεί το μνημείο»Το μνημείο θα κατασκευαστεί με χρήματα του Ιδρύματος «Μνήμη της Βουλγαρίας».


»Είμαστε σε αναμονή για τον επικεφαλής αρχιτέκτονα να προσφέρει μια θέση στο κέντρο, όπου θα είναι ένα μνημείο.
Το έργο θα τεθεί σε διαγωνισμό. Η εικόνα του ηγεμόνα θα πρέπει να είναι ωραία και κατανοητή στο λαό (όχι αφηρημένη τέχνη). 

Το μνημείο θα πρέπει να τοποθετηθεί πριν από τέλος Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Βραμπέφσκι και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ, το υιού του Γαβριήλ Ράντομιρ και του Ιβάν Βλαντισλάβ, εγγονού του.

Οι ανακαλύψεις των λειψάνων έγιναν το 1969, από τον Έλληνα επιστήμονα Νικόλαο Μητσόπουλο, στο νησί του Αγίου Αχίλλειου στην Πρέσπα. Στις τρεις λίθινες σαρκοφάγους μπορεί κανείς να τις δει, σήμερα, ανάμεσα στα ερείπια της μεσαιωνικής βασιλικής, σημειώνει το βουλγαρικό ‘ФОКУС’.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr