Economist: Έπεσε η προσωπίδα της τουρκικής οικονομίας


Ιανουάριος 10, 2014.

Έπεσε οριστικά η προσωπίδα της τουρκικής οικονομίας, επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό ‘Economist’.

Στο τελευταίο τεύχος του, το βρετανικό περιοδικό αξιολογεί ότι η εμφάνιση της τουρκικής οικονομίας άρχισε να αλλάζει το Δεκέμβριο του περασμένου έτους, λόγω της δημοσιοποίησης της διαφθοράς και της δωροδοκίας  και εκφράζει την άποψη ότι «στην Τουρκία τα πράγματα αρχίζουν να βαίνουν εκτός ελέγχου».


Αναζήτηση εναλλακτικών οδών

Εξαιτίας των οικονομικών  δεικτών που παρέχουν ενδείξεις εσκεμμένης διακοπής στην αύξηση των επιτοκίων, η Κεντρική Τράπεζα αναζητά εναλλακτικές οδούς για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το συμπέρασμα είναι ότι η οικονομία μπορεί να μπει σε τροχιά ανάκαμψης,  μόνο με ενέργειες ενός πρωθυπουργού, ο οποίος ‘έχει μάθει το μάθημά του’ , αντί της υπάρχουσας  προσέγγισης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πλασματική ανάπτυξη

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε όχι λόγω των βιομηχανικών επενδύσεων, αλλά ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης που βασίζεται στο χρέος και στις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.

Μήπως πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια;

Η ανάλυση του ‘Economist’, αναφέρει ότι τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία,  ήταν αρκετά για να τρομάξουν τους εγχώριους και τους ξένους επενδυτές στη χώρα, ιδίως- προκαλώντας σοβαρή ανησυχία- σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και την εφαρμογή του δικαίου.

Σοβαρές μειώσεις και ανορθόδοξες αναζητήσεις

Ο πληθωρισμός είναι γύρω στο 7%, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι επίσης περίπου 7% του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος, που δείχνει ότι υπάρχει μείωση τόσο των ξένων επενδύσεων, όσο και της ιδιωτικής αποταμίευσης και των εξαγορών.

Σε μια τέτοια κατάσταση, ο «ορθόδοξη οικονομική θεωρία» επιλέγει την προσέγγιση της αύξησης των επιτοκίων.

Στην Τουρκία, όμως, συμβαίνει το αντίθετο: η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί το επιτόκιο στο επίπεδο του 8%, ενώ στην πραγματικότητα έπρεπε να είναι στο 11%.

Αντί να αυξήσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα ενημέρωσε τις τουρκικές τράπεζες να διατηρούν μέρος των αποθεμάτων τους σε ξένο νόμισμα, αντί της τουρκικής λίρας.

Στο παρελθόν αυτό ήταν ένα καλό μέτρο για τη χώρα- στην προσέλκυση ξένου νομίσματος για να ανακουφίσει την πίεσης της τουρκικής λίρας.

Αλλά τώρα, μετά την αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, δεν είναι χρήσιμο εργαλείο, εκτός  του ότι δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία στους επενδυτές.

Πίεση Ερντογάν λόγω δημοτικών εκλογών

Οι ειδικοί επισήμαναν, επίσης, ότι κατόπιν επιμονής του πρωθυπουργού Ερντογάν, πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου, δεν αναμένεται να αυξηθεί το επιτόκιο.

Ωστόσο, προειδοποιούν ότι αν δεν εξασφαλισθεί η ασφάλεια των αγορών, η κεντρική τράπεζα, πουλώντας νόμισμα επιδιώκοντας να σταθεροποιήσει την αξία της τουρκικής λίρας, μπορεί, έτσι,  να πέσει σε ‘δύσκολη’ κατάσταση.

 Η ανάπτυξη της ...κατανάλωσης

Αποδεικνύεται ότι η επίτευξη του ετήσιου ρυθμού αύξησης 9% στην Τουρκία, βασίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση με βάση την αύξηση του χρέους, καθώς και των επενδύσεων σε ακίνητα, καθώς τροφοδοτούνται από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν υπήρξαν επενδύσεις στη βιομηχανία,  όμως, χάρη στο πρόγραμμα των ΗΠΑ από την παγκόσμια κρίση και την ανατροφοδότηση, εισήλθαν στην Τουρκία άμεσες ξένες επενδύσεις που επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στις υποδομές και στον κατασκευαστικό τομέα.

Οι προϋποθέσεις

Κάποιοι που αντιτίθενται σε αυτήν την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, είναι της άποψης ότι η χώρα έχει, ήδη, «έναν πρωθυπουργό ο οποίος έχει μάθει το μάθημά του και πάλι θα βάλει την οικονομία στη σωστή τροχιά». Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ερντογάν συμφιλιωθεί με τον παλιό σύμμαχο και ηγέτη της θρησκευτικής κοινότητας τον Fetullah Gulen,  με την αύξηση του επιτοκίου και εφόσον οι συνθήκες παράσχουν στη δικαστική εξουσία να δράσει φυσιολογικά και ομαλά.

Επιπλέον, στην υπάρχουσα κατάσταση στην Τουρκία, υπόκεινται σε κίνδυνο και η υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως η εκσκαφή ενός καναλιού και η κατασκευή ενός τρίτου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη.

Μεταφορά από το "Фокус"
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr