«Δημογραφία των αλβανικών περιοχών στη Βόρεια Ελλάδα»


«Πως ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε αλβανικά και δεκάδες  ελληνικές πόλεις είναι αλβανικές»

Φεβρουάριος 2, 2014.

Γράφει ο Μουσταφά Ιζέιρ- Mustafa Izeir (Αλβανός)

Μια μέρα του φθινοπώρου - γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσω στην Στρούγκα τον Arben Llalla- Άρμπεν Λάλα, του οποίου είχα διαβάσει όλα σχεδόν τα γραπτά σε εφημερίδες και μου έδωσε το τελευταίο του βιβλίο, που φέρει τον τίτλο «Δημογραφία των αλβανικών περιοχών στη Βόρεια Ελλάδα».


Παρόλο που δεν είχα διάθεση να διαβάσω άλλα για την Τσαμουριά, ο Λάλα μου είπε ότι στο βιβλίο περιλαμβάνονται περιοχές  της Βόρειας Ελλάδας, και τότε είπα στον εαυτό μου ότι αξίζει να το διαβάσω.

Αυτό που παρατήρησα από την αρχή του βιβλίου, ήταν η εκτενής βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για το σχεδιασμό από το συγγραφέα του υλικού του. Αυτό το βιβλίο δίνει στοιχεία της παρουσίας των Αλβανών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε όλα αυτά τα εδάφη.

Οι Αρβανίτες, οι Αλβανοί και οι Σκιπτάροι

Το βιβλίο συνοδεύεται από έναν πρόλογο του συγγραφέα. Από την αρχή ο Λάλα εξηγεί την παρουσία των Αλβανών σε σημερινές περιοχές της Ελλάδας και παρέχει διαφωτιστικά στοιχεία σχετικά με την ονομασία των Σκιπτάρεβε- shqiptarëve στο εξωτερικό, για τους οποίους οι Έλληνες χρησιμοποιούν δύο ονόματα, όπως Αρβανίτες- arvanitas και Αλβανός- allvanos.

Ο Άρμπεν Λάλα αποκαλύπτει για πρώτη φορά σε πολλούς από εμάς ότι κάποιοι Σκιπτάρε στην Ελλάδα αποκαλούνται ως Αρβανίτες και κάποιοι Αλβανοί.

Έτσι, οι Αλβανοί αυτοί ήρθαν νωρίτερα στην Ελλάδα από την γη των Πελασγών και Αλβανοί είναι όλοι αυτοί  που ζουν σήμερα στην Τσαμουριά, στα Ιωάννινα, στην Ηγουμενίτσα, στην Κέρκυρα, στην Άρτα, στην Πρέβεζα και στα αλβανο-ελληνικά σύνορα της Φλώρινας, Καστοριάς μέχρι και την Έδεσσα.

Οι Μακεδόνες ήταν ...Αλβανοί

Στο εισαγωγικό κεφάλαιο ο συγγραφέας εξετάζει την ιστορία των Αλβανών στα πελασγικά χρόνια. Εντύπωση προξενεί ότι ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η φυλή των αρχαίων Μακεδόνων είχε ρίζα Ιλλυρική και η γλώσσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν η αλβανική.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας αναφέρεται  σε όλες τις ιστορικές περιόδους του αλβανικού λαού μέχρι τον δέκατο ένατο αιώνα, τονίζοντας τις πιθανές κινήσεις των Αλβανών, αλλά κυρίως στο εσωτερικό των εδαφών που έζησαν στην αρχαιότητα.
Ισχυρίζεται ότι μόνο οι Αλβανοί έχουν εμπειρίες από τα γεγονότα των διαφόρων ιστορικών γεγονότων, αφού υπέστησαν μέσω εποικισμών αφομοίωση, αναγκαστική εξορία και φυλετική κάθαρση. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη δομή του πληθυσμού σε διάφορες επαρχίες, όπου οι Αλβανοί ήταν ιστορικά η πλειοψηφία, αλλά και σήμερα έχουν σημαντικούς πληθυσμιακούς αριθμούς.

Ο συγγραφέας ασχολείται με την αρχαιότητα σε ξεχωριστό κεφάλαιο και ρίχνει ιδιαίτερο φως στην Ιλλυριο-Αλβανική καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ στο δεύτερο μέρος παρέχει στοιχεία από διάφορες πηγές.

...έντονο το ...αλβανικό στοιχείο παντού

Αναφέρονται πηγές ελληνικές, τουρκικές, σλαβικές, ερευνητών της Ευρώπης σχετικά με την παρουσία των Αλβανών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ιδίως την παρουσία τους στην τουρκική ευρωπαϊκή αυτοκρατορία.

Στο έκτο κεφάλαιο παρέχονται στοιχεία για Αλβανούς στους νομούς Θεσσαλονίκης, Έδεσσας, Βέροιας, Γρεβενών και σημειώνει ο συγγραφέας τη σημαντική παρουσία των Αλβανών σε αυτές.

Στο έβδομο κεφάλαιο αναφέρεται σε αλβανικά χωριά στους νομούς Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης. Στο επόμενο κεφάλαιο αναφέρεται σε Αλβανούς σε χωριά της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών και του Κιλκίς. Αυτοί οι Αλβανοί σύμφωνα με το συγγραφέα, είναι Αλβανοί Ορθόδοξοι που ήρθαν λόγω της ανταλλαγής των πληθυσμών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

Μέχρι το τέλος του βιβλίου, παρατίθενται στοιχεία σε πίνακες για οικισμούς όπου η αλβανική γλώσσα ομιλείτο από το 1913,  όταν στα χωριά εγκαταστάθηκαν έποικοι από την Τουρκία και την Ανατολική Θράκη, όπου η αλβανική ομιλείται ακόμη.

Πληθυσμός Ελλάδας: Σκιπτάροι ...και κάτι συνονθυλεύματα!

Στο τέλος του βιβλίου, ο συγγραφέας λέει ότι έζησε στη Θεσσαλονίκη σχεδόν δέκα χρόνια και έχει επισκεφθεί πολλούς από τους οικισμούς που αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα στην Ελλάδα, ζουν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Αλβανοί.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με αποσπάσματα από τον Δημήτρη Επικούρη, του Έλληνα συγγραφέα, ο οποίος στο έργο του για τους Έλληνες έγραψε ότι η σύγχρονη Ελλάδα δεν έχει καμία σύνδεση με την αρχαία Ελλάδα ... Έγραψε «Οι Έλληνες  σήμερα είναι ένα συνονθύλευμα φυλών των Βαλκανίων (Αλβανοί, Σλάβοι, Βλάχοι και εξελληνισμένοι Αρμένιοι...).

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr