Σκόπια: «Ελληνικές ανησυχίες για παρέμβαση Γερμανίας στο όνομα»


Φεβρουάριος 15, 2014.

Δεν έχει κατευνασθεί η ελληνική ανησυχία για παρέμβαση της Γερμανίας στη διαφωνία του ονόματος μεταξύ του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων και της Ελλάδας.


Μετά από δύο μήνες σιωπής, επανεμφανίζονται προειδοποιήσεις στα μέσα ενημέρωσης ότι με την προσωρινή ανάπαυλα, δεν υπονοείται ότι η Γερμανία έχει αλλάξει τα σχέδιά της να παρέμβει για να κλείσει οριστικά το θέμα.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο «Επίκαιρα» - σημειώνει το δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας Ούτρινσκι των Σκοπίων- διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές είναι πεπεισμένες ότι οι επόμενοι μήνες θα επισπεύσουν τη διαδικασία επίλυσης του ονόματος. Το Βερολίνο ανησυχεί ότι ενδέχεται αυτό να είναι ένα από τα προβλήματα που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και, συνεπώς, να επηρεαστούν τα γερμανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο γκρι ρόλος της Γερμανίας, αρχίζει να διευκρινίζεται και να γίνεται πιο επικίνδυνος για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Ο Γκρούεφσκι εξαπολύει απειλές στην Ελλάδα παίρνοντας θάρρος από το Βερολίνο για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι πιέσεις προς τις δύο κυβερνήσεις άρχισαν να γίνονται πιο ενεργές για την επίλυση του προβλήματος, που ξεκίνησαν από τη γερμανική κυβέρνηση ως μηνύματα. Σε συνέχεια της συνεδρίασης του Νοεμβρίου, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκερ, δέχθηκε το μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για να πληροφορηθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση.

Οι πιέσεις σταμάτησαν λίγο νωρίτερα αυτό το έτος, λόγω της εξέλιξης  της συμφωνίας Βελιγραδίου-Πρίστινα και λόγω των προβλημάτων με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα καθώς και για την εξομάλυνση της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος στα Σκόπια.

«Για το λόγο αυτόν, η πρώτη πολιτική κίνηση απομόνωσης  του  Νίκολα Γκρούεφσκι ήταν να απορρίψει τον συμβιβασμό με την Ελλάδα, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος»

και

«Η ανάμιξη της Γερμανίας δεν αποτελεί προοίμιο για κάτι θετικό στα Βαλκάνια  καθώς και η απομόνωση του Γκρούεφσκι να μην δέχεται τις ελληνικές θέσεις. Καμία χώρα δεν έχει υπογραμμίσει την κατανόησή της για τις ελληνικές θέσεις. Όλες απαιτούν μόνο την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος, , αλλά εντούτοις δεν είπαν τι είδους λύση θέλουν, γιατί μάλλον δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα», γράφει η Ούτρινσκι επικαλούμενη το δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr