Η Τουρκία αναδεικνύεται ως επιλογή για το νέο ρωσικό αγωγό


Μάιος 27, 2013.

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί ως ένας εναλλακτικός προορισμός του σχεδίου για τον αγωγό  ‘South Stream’,  του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως ανέφεραν βιομηχανίες και διεθνείς ειδικοί, σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα.


Η Τουρκία, ήρθε στο προσκήνιο από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Μόσχα θα επιλέξει μια χώρα για το έργο,  που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως συνέπεια  των εχθρικών αντιδράσεων της ΕΕ, μετά την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Δρ Richard Connolly, από το Κέντρο Ρωσικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Μελετών του Πανεπιστημίου Birmingham, είπε την Τρίτη ότι η Τουρκία ενδέχεται γίνει κύριος σταθμός για την Ιταλία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Gazprom στην Ευρώπη.

Με την εκτροπή του αγωγού στην Τουρκία, και την ανάλογη καθυστέρηση που θα προκύψει,  αυξάνεται η πίεση στην Ιταλία, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις για βελτίωση των σχέσεων στους εταίρους της ΕΕ, με τη Ρωσία, είπε.

Το έργο έχει σταματήσει

Το έργο ‘South Stream’, το οποίο αναμενόταν να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2018, σχεδιάσθηκε να μεταφέρει φυσικό αέριο της Ρωσίας προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Αυστρίας.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες, έχουν σταματήσει το έργο με το σκεπτικό ότι έχουν αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Σεργκέι Γκλέμποφ, καθηγητής διεθνών σχέσεων από το Κέντρο Διεθνών Σπουδών του Εθνικού  Πανεπιστημίου της Ουκρανίας στην Οδησσό, είπε «το κύριο ερώτημα: ποιος θα καταναλώσει, αγοράζοντας ρωσικό φυσικό αέριο στην ΕΕ, εφόσον η ΕΕ κάνει έκκληση για ανεξαρτησία από το ρωσικό φυσικό αέριο;»

Το φυσικό αέριο τώρα ρέει από τη Ρωσία μέσω της Τουρκίας με τον αγωγό αερίου  Blue Stream, κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Φαίνεται ότι η Τουρκία και η Ρωσία μπορούν να επεκτείνουν τη χωρητικότητα του αγωγού του Blue Stream, ή να κατασκευάσουν ένα αγωγό παράλληλα με τις ακτές της Τουρκίας, εξαιρώντας το προηγούμενο σχέδιο μέσω της Βουλγαρίας», είπε ο Γκλέμποφ.

Η ΕΕ, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, ξοδεύει περίπου 800  δισεκατομμύρια για εισαγωγή ενέργειας ετησίως.


--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr