Συρία: Οι ισλαμιστές αποχώρησαν από την πόλη Χομς


Μάιος 3, 2014.

Μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης στην τρίτη μεγάλη πόλη της Συρίας, την Χομς, συμφώνησαν να υποχωρήσουν από όλες τις συνοικίες της πόλης, ως μέρος μιας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός με τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.


Έτσι, περίπου 1.000 ισλαμιστές θα παραμείνουν στην περιοχή της παλιάς πόλης, ενώ οι υπόλοιποι θα την εγκαταλείψουν, έπειτα από τον βαρύ βομβαρδισμό εδώ και έξι μήνες καθώς και τον αποκλεισμό τους από τους στρατό της Συρίας, όταν οι αντάρτες έφθασαν στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.

Η κατάπαυση του πυρός ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο και έχει σχεδιασθεί να επιτρέψει στους μαχητές-ισλαμιστές της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν χωρίς παρενόχληση την πόλη, με το φόβο ωστόσο, γιατί ο στρατός σε προηγούμενες περιπτώσεις απέτυχε να τηρήσει τις συμφωνίες.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είχαν εδραιωθεί στη Χομς κατά τους τελευταίους μήνες αλλά ο συριακός στρατός ενισχύθηκε από μαχητές της Χεμπολάχ από τον  κοντινό Λίβανο και από κοινού καταπολεμούσαν τους αντάρτες της αντιπολίτευσης.

Τώρα ο συριακός στρατός προσπαθεί να εξασφαλίσει περιοχές που συνορεύουν με το Λίβανο, καθώς αντάρτες προσπαθούν να αποδυναμώσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις στα τουρκικά σύνορα, σημειώνει το Dunya Bulteni.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr