Οι διανοούμενοι των Σκοπίων θεωρούν ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου είναι κοντά στα Σκόπια






Αύγουστος 25, 2014.

Η επιστημονική σκέψη της πρωτεύουσας του νοτιοσλαβικού κράτους, των Σκοπίων,  ανακοίνωσε ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι  βέβαιο ότι βρίσκεται μέσα στα όρια του κράτους τους και όχι στην Ελλάδα. 


Αν και είχαν πιθανολογήσει ότι βρίσκεται στο ανάχωμα του Σβέτι Νικόλε, αλλά, προφανώς εκεί είναι ο τάφος της Μεγάλης Μητέρας – Γκολέματα Μάικα- και του υπέρτατου θεού του ήλιου των αρχαίων Μακεδόνων του Μπόγκιτ Ζε, όπως σημειώνει του βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων σε ανταπόκριση από τα Σκόπια.

Έτσι η διανόηση των Σκοπίων-σημειώνει το δημοσίευμα- αρχαιολόγοι, ιστορικοί  και επιστήμονες, αντικρούουν όλα τα πιθανά σενάρια που ακούγονται πρόσφατα για το άνοιγμα του τάφου της Αμφίπολης, χωρίς καν να περιμένουν το άνοιγμά του, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Οι Έλληνες αρχαιολόγοι όταν άρχισαν να αποκαλύπτουν το μεγάλο τάφο της Μεσολακιάς, κοντά στην αρχαία Αμφίπολη, είχαν πει ότι δεν πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά μάλλον για τάφο της γυναίκας του Ρωξάνης ή ενός εμφανούς Μακεδόνα πολέμαρχου.

Ωστόσο, τα Σκόπια – συνεχίζει το δημοσίευμα- αισθάνονται τη δέσμευση να αντικρούσουν την ελληνική ανακάλυψη, χωρίς καν να περιμένουν για την πλήρη αποκάλυψη του τάφου.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά στο χώρο των ανασκαφών, έγινε για να μιλήσει με τους αρχαιολόγους και τους ερευνητές και δεν ήταν επαγγελματική υποχρέωσή του.

Ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Προστασίας της «Μακεδονικής Κληρονομιάς» των Σκοπίων, Πάσκο Κούζμαν, ο οποίος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για αρχαιοκαπηλία –γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα- δήλωσε ότι «αν δεν είναι ο τάφος του Αλεξάνδρου στα Σκόπια, τότε είναι στην Αίγυπτο» και δήλωσε ότι άλλωστε και «η Αμφίπολις ανήκει στη «Μακεδονία»( προφανώς δεν εννοεί την αρχαία Μακεδονία)».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βίκτορ Λίλτσιτς-Άνταμς, σημερινό διευθυντή Τμήματος για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αρχαία Μακεδονία έγιναν διαμάχες για το θρόνο.

Ενδέχεται ο Κάσσανδρος ο γιος του Μακεδόνα στρατηγού Αντίπατρου να κατάφερε να συλλάβει τη μητέρα του Αλεξάνδρου – Ολυμπιάδα και να την σκότωσε, όπως σκότωσε και 200 στρατιώτες πιστούς της. Λίγο αργότερα ο Κάσσανδρος συνέλαβε και τη σύζυγο του Αλεξάνδρου, Ρωξάνη, την οποία έκλεισε με το γιο της στην Αμφίπολη, την εποχή εκείνη ήταν η πρωτεύουσα. Με διάταγμα του Κάσσανδρου μητέρα και υιός σκοτώθηκαν και τα σώματά τους θάφτηκαν μυστικά. Ο Λίλτσιτς πιστεύει ότι μετά τη δολοφονία είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι θα γινόταν, μετά, ένας τόσο μνημειώδης τάφος.

Ο καθηγητής  Αριστοτέλ Τέντοφ, εμπνευστής των ανασκαφών στο Σβέτι Νικόλε, πιστεύει ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου είναι κοντά  στο χωριό Τσρνίλιστε, σε έναν λόφο που έχει εκεί η περιοχή. Θα πει: «Θα δείτε τα αποτελέσματα των ανασκαφών για τον τάφο του Αλεξάνδρου μέχρι τον Οκτώβριο»...

Και τελειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα: 

«Είναι προφανές ότι η λεγόμενη διανόηση των Σκοπίων, καθώς και η ιστορική-επιστημονική σκέψη έχει περάσει τα σύνορα της μυθοπλασίας εξαιτίας της καθυστέρησης των Ελλήνων αρχαιολόγων στην Αμφίπολη, και αυτή (η καθυστέρηση) γέννησε «νέες τρέλες στα Σκόπια» (нови безумия в Скопие).
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr