Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει το νησί του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες...



Δήμαρχος και στρατιωτικοί θέλουν η Βουλγαρία να αγοράσει το νησί του Αγίου Αχιλλείου, γράφει το δημοσίευμα

Σεπτέμβριος 28, 2014.

Η Βουλγαρία σκέπτεται να υποβάλει αιτήματα προς την Ελλάδα για να αγοράσει το νησί του Αγίου Αχιλλείου στις Πρέσπες, όπου θάφθηκε ο βασιλιάς των Βουλγάρων Σαμουήλ.
Την επιστολή προς τον πρωθυπουργό υπογράφουν οι: ο καθηγητής Γκεόργκι Μπλιζνάσκι,  ο δήμαρχος της Ντούπνιτσα Μεθόδιος Τσίμεφ και ο πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Αξιωματικών και υπαξιωματικών, απόστρατος Ιβάν Σόποφ, σύμφωνα με τη βουλγαρική Преса ‘– ‘Τύπος’, όπως αναφέρει το ‘Κρος’.


Την ιδέα στηρίζουν όλοι οι στρατιωτικές και πατριωτικές οργανώσεις στην πόλη.

 Σε επιστολή τους, μάλιστα,  προς τον Μπλιζνάσκι, ο οποίος έχει την ιδιότητα του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τον εορτασμό των 1.000 ετών από το θάνατο του τσάρου Σαμουήλ, «για να διαιωνίσουν  τη μνήμη του μεγάλου Βουλγάρου, προτείνουν  ο αυτοκινητόδρομος ‘Στρούμα’ να μετονομασθεί σε ‘Τσάρος Σαμουήλ’. Μια άλλη ιδέα είναι να τοποθετηθεί στην Κρουσοβίτσα, κοντά στην Ντούπνιτσα, ένα μνημείο  και μια σύνθεση.

Ο Άγιος Αχίλλειος είναι ένα μικρό νησί στη λίμνη των Πρεσπών, μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Είναι συνδεδεμένο με την στεριά με μια πλωτή γέφυρα. Εδώ βρίσκονται τα ερείπια της μεσαιωνικής πόλης, της βουλγαρικής Πρέσπας. 

Στην ομώνυμη βασιλική βρίσκονται οι τάφοι του Σαμουήλ, ο γιος του Γαβριήλ Ράντομιρ και ο Ιβάν Βλαντισλάβ, ανεψιός του. Τα λείψανά τους ανακαλύφθηκαν το 1965 από τον καθηγητή Νικόλαο Μουτσόπουλο, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Οι Έλληνες δεν αρνούνται ότι υπάρχουν τα οστά του Βούλγαρου Βασιλιά. Νομίζω ότι θα συμφωνήσουν να μας πουλήσουν το νησί. Αν αυτό δεν γίνει, τουλάχιστον να αγοράσουμε ένα οικόπεδο, όπου βρίσκεται ο τάφος του Σαμουήλ», δήλωσε ο Στόγιαν  Ουσάτοφ, αντιπρόεδρος της Ένωσης των Εφέδρων στην Ντουπνίτσα.
Στο νησί ζουν 21 άτομα και έχουν ιστορική αξία αφού συνδέονται με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Διπλωματικές πηγές εξήγησαν ότι εάν η Βουλγαρία έχει κάνει μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να προκληθεί διεθνές σκάνδαλο, γιατί η Ελλάδα διατηρεί τις ιστορικές αξίες ως κόρη οφθαλμού. Επιπλέον, το νησί δεν είναι προς πώληση, σε αντίθεση με ορισμένα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος.

«Η Ελλάδα ποτέ δεν θα μας το δώσει. Καμία χώρα δεν πωλεί επικράτειά της και για τους Έλληνες ο τόπος αυτός είναι ιερός. Πριν από λίγο καιρό ήθελα με δικά μας χρήματα να επισκευάσουμε τη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, αλλά οι Έλληνες αρνήθηκαν. Αν κάνουμε μια τέτοια πρόταση, ασφαλώς και θα θυμόσουν, για αυτούς είναι ταπείνωση», δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr