Δημοψήφισμα Σκωτίας- Μία έμπνευση για τους Σερβο-βόσνιους




Σεπτέμβριος 15, 2014.

Σαράγεβο.

 Η επιθυμία  για ανεξαρτησία των Σέρβων της Βοσνίας θα γιγαντωθεί σε μια ενδεχόμενη θετική ψήφο στη Σκωτία, μια επιθυμία που βρίσκεται σε αντίθεση με τους μουσουλμάνους, που υποστηρίζουν την ακεραιότητα της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, που έλαβε την ανεξαρτησία της το 1992, με κόστος έναν αιματηρό πόλεμο που στοίχισε με ζωές 100 χιλιάδων ανθρώπων.


Όταν το Μάρτιο του τρέχοντος , γράφει το δημοσίευμα του βουλγαρικού Φόκους, η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσία και βρισκόταν, ήδη, σε αναμονή το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας,  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα ( δηλ. των Σέρβων της Βοσνίας), ο Μίλοραντ Ντόντικ, δεν έπαυσε να ομιλεί για τον εδαφικό διαχωρισμό με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ιταλία, στη Σκωτία, στην Καταλονία. Είναι μια σημαντική εμπειρία για τη Δημοκρατία Σέρπσκα», είχε πει  τότε και τώρα θα τονίσει:  «Είτε πρόκειται να ενοχλήσει κάποιον είτε όχι, θα ακολουθήσουμε τα καλύτερα παραδείγματα, όταν έρθει η ώρα».

Η ειρηνευτική «Συμφωνία Ντέιτον» που τερμάτισε τον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995) έφερε το αποτέλεσμα  της διαίρεσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σε δύο μέρη- τη Ρεπούμπλικα Σέρμπσκα και τη μουσουλμανική-κροατική ομοσπονδία, που έχουν σχεδόν το ίδιο γεωγραφικό μέγεθος.

Αυτές οι δύο εδαφικές οντότητες, έχουν μεγάλη αυτονομία και ενώνονται με μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση.

Οι Σέρβοι της Βοσνίας είχαν μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα του 1991 για την ανεξαρτησία της Βοσνίας και ποτέ δεν αποδέχθηκαν τη νέα αυτή χώρα, παρά την αυτονομία που έλαβαν.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr