«Τα Σκόπια μέρος του Μεγάλου Παιχνιδιού»







Οκτώβριος 2, 2014.

Σκόπια.

Απόλυτη σιωπή  επικράτησε με τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για το ενδεχόμενο του ΝΑΤΟ να ενσωματώσει τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη δήλωσή του ότι θα θεωρούνταν ως λάθος μια τέτοια ενέργεια,  και κατά κάποιο τρόπο πρόκληση,  και ανεύθυνη πολιτική, σε βάρος της οικοδόμησης της κοινής ασφάλειας  στην Ευρώπη.


Αυτή ήταν μια δραστική αλλαγή στη στάση της Ρωσίας για την ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους ( το οποίο εκλαμβάνει ως σλαβικό κράτος των Βαλκανίων), και γενικά η γραμμή που χάραξε η Μόσχα εκφράζει τη αντίθεσή της, στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές προειδοποιήσεις από αναλυτές του εξωτερικού, ότι η Μόσχα προσπαθεί να διευρύνει τη ζώνη των παγιωμένων συγκρούσεων και  μπορεί να χρησιμοποιήσει τις χώρες των Βαλκανίων να επιτύχει τους στόχους της, όσον αφορά την Ουκρανία και άλλες γειτονικές χώρες, όπου υπάρχουν ισχυρές μειονοτικές ομάδες,  η δήλωση αντήχησε ως πολιτική ‘βόμβα’.

Τη δήλωση αυτή του Λαβρόφ,  την αξιολόγησε  ο Νάνο Ρούζιν,  πρέσβης επί πολλά χρόνια στο ΝΑΤΟ, στο οποίο και η Ρωσία έχει ένα αντιπροσωπευτικό γραφείο, επί πολλά χρόνια.

Ο Νάνο δήλωσε ότι η άποψη αυτή ήταν μια αλλαγή από την προηγούμενη πολιτική της Μόσχας προς την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση της FYROM, και την καθόρισε ως περίεργη αφού μετά από δέκα πέντε χρόνια που τα Σκόπια βρίσκονται με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ, είναι έτοιμα να προσκληθούν σε οποιαδήποτε συνεδρίαση της Συμμαχίας.
« Η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ δεν είναι μια πραγματική απειλή για τη  Ρωσία και αυτή η αντίδραση είναι ακατανόητη», δήλωσε ο Ρούζιν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, «η Μόσχα αντέδρασε για τις χώρες που έχουν στρατηγική και στρατιωτική πολιτική, ισχυρότερη από τη δική μας».
Για τον ίδιο είναι μια προσπάθεια να επιβάλλει την πολιτική βούληση του σε μια μικρή χώρα.

Σύμφωνα με τον Ρούζιν, ίσως δεν ήταν θετικό να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα σε μια χώρα στην οποία οι πολίτες της έχουν δηλώσει συντριπτικά ότι είναι υπέρ της ένταξης της στο ΝΑΤΟ και η προσπάθεια αυτή, της Ρωσίας, δείχνει ότι  προσπαθεί να διεκδικήσει εκ νέου  την επιρροή της στα Βαλκάνια.

Ο Στέβο Πενταρόφσκι, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, λέει ότι η Ρωσία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, αλλά ποτέ τα Σκόπια δεν συμπεριλαμβάνονταν σε αυτό το παιχνίδι.

Τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο,  οξύνεται το δίλλημα «περί ανατολής και δύσης» και η μάχη του ΝΑΤΟ για μια μεγαλύτερη διεύρυνση στις πρώην κομμουνιστικές χώρες.
Ο Πενταρόφσκι θα τονίσει ότι  η θέση που εξέφρασε ο Λαβρόφ αποτελεί μια νέα παράγραφο για τα Σκόπια και δηλώνει ότι τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν  θα επιβεβαιώσουν τις προθέσεις των δύο κύριων δυνάμεων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr