Ανταγωνισμός Γερμανίας –Ρωσίας για τα δυτικά Βαλκάνια




Φωτό από την επίσκεψη του Γερμανού πρόεδρου στη Σλοβενία  

Νοέμβριος 28, 2014.

Εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία προσπαθεί να επιβληθεί, όχι μόνο στην Ουκρανία, η Γερμανία αρχίζει να συμμετέχει ενεργά στη ζωή των Βαλκανίων, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα επικαλούμενο άρθρο της εφημερίδας «Financial Times».


Παράδειγμα  η επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, Joachim Gauck,  στη Σλοβενία, που έλαβε χώρα αυτήν την εβδομάδα, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Stefan Wagstyl.

Αν ο πρόεδρος Πούτιν, πρόσφατα στη Σερβία, πέρασε πολύ χρόνο βλέποντας μια στρατιωτική παρέλαση, ο  Joachim Gauck επισκέφθηκε στη Σολβενία το κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης, ένα μοναστήρι και το εργοστάσιο αεροσκαφών.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από αυτές τις επισκέψεις. Θα πρέπει, επίσης, να στείλουμε περισσότερους εμπειρογνώμονες για την προώθηση των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Roder Kiesewetter, μέλος της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εξωτερική πολιτική, η οποία τροφοδοτεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια.

«Πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα απαιτηθούν επιπλέον δαπάνες... Οφείλουμε να ανταποκριθούμε, η Ρωσία έρχεται στην περιοχή ως ανταγωνιστής...».
Η Financial Times σχολιάζει ότι η ουκρανική κρίση έχει ξεσηκώσει φόβους στη Δύση, ότι η Μόσχα προσπαθεί, τώρα, να επιβάλλει τη θέλησή της σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

«Η Σερβία  ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις πεποιθήσεις της Μόσχας, καθώς εξακολουθεί να είναι προσβεβλημένη από τις συνέπειες των πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, άλλωστε,  το Βελιγράδι αρνείται να αποδεχθεί την απώλεια του Κοσσυφοπεδίου», τονίζεται στο άρθρο.



Η Γερμανία λαμβάνει μέτρα, αντίθετα με τα σχέδια της Ρωσίας στα Βαλκάνια, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα
 

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αποφάσισε να απαντήσει μέσω της διπλωματικής πρωτοβουλίας. Έτσι τον  Αύγουστο πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, η πρώτη διάσκεψη κορυφής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως,  είναι η αδυναμία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντούσαν Ριέλιτς,  από το Ίδρυμα «Επιστήμη και Πολιτική»- SWP,  θα επισημάνει ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να καθοδηγήσει ή να συμπαρασύρει τα Βαλκάνια.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr