Άμεση αλλαγή εξωτερικής πολιτικής Τουρκίας με τη συμμαχία με Ρωσία




Δεκέμβριος 2, 2014.

Η δημιουργία μιας ενεργειακής συμμαχίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα σημάνει απότομη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία μέχρι σήμερα λειτούργησε ως σημαντική διαδρομή διαμετακόμισης για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία προς τη Δύση.


Επιπρόσθετα, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Ζαμάν,  η Ρωσία έχει προτείνει την κατασκευή ενός Κέντρου Διανομής φυσικού αερίου στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει την προμήθεια ενεργειακών πόρων σε χώρες της ΕΕ και να αντισταθμίσει  τις απώλειες από τον αγωγό South Stream που έχει ακυρωθεί.

Οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, παρέχουν ένα νέο κλίμα στην Τουρκία, που θα επιδιώξει να εξομαλύνει τις αντιθέσεις σε μια σειρά διεθνών ζητημάτων, σημειώνει η εφημερίδα, παρά το ότι η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν  αντίθετες απόψεις για την κατάσταση στη Συρία και την Κριμαία.

Το πρώτο ζήτημα για την Τουρκία – σε αντίθεση με την Ρωσία- είναι η επιμονή της για την ανατροπή του  Μπασάρ αλ Άσαντ, προέδρου της Συρίας και το δεύτερο είναι η ανησυχία για την τύχη των Τατάρων της Κριμαίας, του οποίους η Τουρκία τους  θεωρεί τουρκογενείς.

Η γνώμη ενός από τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης, του Φαρούκ Λόλογλου, από το Ρεπουμπλικανικό  Λαϊκό Κόμμα,  είναι  ότι οι δύο χώρες θα ήταν φρόνιμο να μην επιτρέψουν οι διαφωνίες τους να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις  που έχουν φθάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο.

Επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν προσχώρησε στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει ήδη ενθαρρυνθεί από την προοπτική της αύξησης των εξαγωγών τροφίμων στη ρωσική αγορά, η οποία απέκλεισε πολλές δυτικές προμήθειες, ως αντίμετρα από τη Μόσχα.

Τώρα η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη Γερμανία.

Η Ρωσία συμμετέχει στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Τουρκικές επιχειρήσεις λειτουργούν στη Ρωσία και εκατομμύρια Ρώσων τουριστών επισκέπτονται  κάθε χρόνο την Τουρκία.

 Δημιουργείται, έτσι, ένα εύφορο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνει η εφημερίδα.



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr