Γάλλος Εμπειρογνώμονας :Η Τουρκία κεφαλαιοποιεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας




Δεκέμβριος 14, 2014.

Η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, αλλά και δεν θα πρέπει να θεωρούμε αξιόπιστες τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, για εναλλακτική διαδρομή για τον αγωγό ‘South Stream’, δήλωσε ο Γάλλος εμπειρογνώμονας για την τουρκική ένταξη στην ΕΕ και πρώην διπλωμάτης της ΕΕ, Marc Pierini.


Σε συνέντευξή του Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο (БНР), ο Πιερίνι είπε: Τα δεδομένα είναι απλά. Η Τουρκία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τη Ρωσία και το Ιράν για την προμήθεια φυσικού αερίου. Αυτή η εξάρτηση θα αυξηθεί με την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με  Ρώσους επιχειρηματίες και ενδεχομένως με τον τουρκικό ‘South Stream’. Μην ξεχνάτε ότι η δήλωση του κ. Πούτιν παραμένει ακόμη απλή δήλωση. Δεν υπάρχει λύση για τη χρηματοδότηση του αγωγού προς την Τουρκία σε αυτό το στάδιο. Αυτή η δήλωση Πούτιν ήταν μάλλον μια προσπάθεια να ευχαριστήσει τους Τούρκους οικοδεσπότες του, την περασμένη εβδομάδα και εξέδωσε μια άλλη πρόκληση για την ΕΕ, αλλά, δεν έχουμε δει καμία πραγματική δράση από τη Ρωσία.

Χθες, εξάλλου,  έγινε σαφές ότι η Βουλγαρία, έχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χτισθεί ένα κομβικό σημείο στη Βάρνα, εκεί, όπου είχε προγραμματισθεί για τη διαδρομή του ‘South Stream’.

Το κομβικό σημείο θα μπορούσε να γίνει μια κοινή βάση για τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία.

Εκτός από το φυσικό αέριο, το κέντρο θα μπορούσε να στηριχθεί στο βουλγαρικό φυσικό αέριο που ενδεχομένως υπάρχει στα κοιτάσματα της Μαύρης Θάλασσας και θα τροφοδοτείται συγχρόνως με διασυνδέσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία με το φυσικό αέριο της Κασπίας καθώς και από τα ελληνικά και τουρκικά τερματικά.

Στη επιστολή αναφέρεται ακόμη, ότι η Βουλγαρία, θα μπορούσε να προμηθεύεται με φυσικό αέριο από τα σημαντικά κοιτάσματα στην υφαλοκρηπίδα της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπως γράφει το Κρος.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr