Κοσσυφοπέδιο: Οι Αλβανοί πριν την Οθωμανική εποχή ήταν Χριστιανοί




Μάιος 7, 2015.

Η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» -  όπως γράφει η αλβανική ‘Panorama’- έχει κάνει μία έρευνα για την  θρησκευτική καταγωγή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.


Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας,  φαίνεται ότι πρωταρχικά οι μουσουλμάνοι  αυτής της περιοχής- στο κέντρο των Βαλκανίων-  ανήκαν στον  Χριστιανισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Indeksi».

Το χωριό Gjonaj  στην περιοχή Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου, έχει μια παλιά εκκλησία, που είναι πάνω από χιλίων ετών και οι κάτοικοι, αν και δεν είναι χριστιανοί,  την εκτιμούν, και αυτή είναι μια ένδειξη των χριστιανικών ριζών των σύγχρονων  μουσουλμάνων Αλβανών.

Τα κλειδιά της εκκλησίας τα έχουν κρατήσει οι Σέρβοι, οι οποίοι όμως διατείνονται ότι η εκκλησία αυτή χτίστηκε από τους Αλβανούς και ανήκει σε αυτούς, πριν εξισλαμισθεί το χωριό.

Κάτοικος του χωριού,  που είναι όπως λέει ο ιερέας της εκκλησίας, πιστεύει ότι τα δυτικά Βαλκάνια, και όχι μόνο,  ήταν παλαιότερα θρησκεύματος χριστιανικού και σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες χριστιανικές δομές, όπως αυτή στο χωριό Gjonaj, έχουν μείνει ανέπαφες και μαρτυρούν το θρησκευτικό παρελθόν των Αλβανών κατοίκων.

Όταν το Κοσσυφοπέδιο τέθηκε υπό Οθωμανική Κυριαρχία από τον 15ο μέχρι το 1912 η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών με την απειλή των σφαγών προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ.

Πολλοί από τους Κοσοβάρους δεν αρνούνται αυτή τη μελέτη, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα, 90% των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου είναι Μουσουλμάνοι και μόνο ένα 3 τοις εκατό είναι Χριστιανοί Καθολικοί.

Ωστόσο, παρά τα στοιχεία αυτά, ο Dode Gjergji, καθολικός ιερέας πιστεύει ότι αυτοί οι αριθμοί κρύβουν την πραγματική πνευματική συγγένεια των Κοσοβάρων. 

Ο Gjergji θα προσθέσει ότι  μόνο το 10% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου ασκούν ρητά τις μουσουλμανικές αρχές (αποχή από αλκοόλ, χοιρινό κρέας, κάθε Παρασκευή στο Τζαμί και πολυγαμία) , ενώ οι υπόλοιποι είναι κοσμικοί.

«Τη μουσουλμανική πίστη δεν την αποδέχθηκαν οικειοθελώς, αλλά τους επιβλήθηκε με απειλές και προσφορές αξιωμάτων. Ωστόσο η χριστιανική θρησκεία είναι ισχυρότερη στην επιρροή της ζωής τους, αλλά και ιστορικά σε σχέση με τον Οθωμανισμό», είπε ο Gjergji στην εφημερίδα της Νέας Υόρκης.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr