Ρώσος εμπειρογνώμονας: Προσωρινά και τεχνητά τα σύνορα στα δυτικά Βαλκάνια




Ιούλιος 20, 2015.


Ο Λεονίντ Ρεσέτινικοφ, διευθυντής  του Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών στη Μόσχα, μίλησε για διάφορα θέματα για το μέλλον των Βαλκανίων.


«Οι δυτικές πιέσεις προς τη Σερβία θα αυξηθούν και πρέπει να περιμένουμε εκπλήξεις. Η Δύση δεν θα αποτραβηχτεί εφ’ όσον η Σερβία δεν δείχνει ανοχή στα γεγονότα στην περιοχή. Οι πιέσεις, ενδεχομένως, θα μειωθούν όταν θα γίνει όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, ειδάλλως υπάρχει σχεδιασμός για τη διαίρεσή της», δήλωσε ο  Ρεσέτινικοφ στο Νόβοστι.
 

«Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του σερβικού λαού, εφόσον υπερασπιστεί ο ίδιος ο λαός  τον εαυτό του. Αν δεν το κάνουν αυτό, δεν θα το κάνουμε ούτε εμείς. Γνωρίζουμε ότι η Δύση δεν αποτελεί στόχο της Σερβίας, αλλά ούτε και η Ρωσία.  Η Δύση έχει ως στόχο τον έλεγχο της χώρας, να υποτιμηθεί η Σερβία και να συνδεθεί, ετσι ώστε,  να ζήσει με τους νόμους της Δύσης», είπε ο Ρεσέτινικοφ.

Ερωτηθείς εάν είναι πιθανό η Σερβία να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς να χάσει τα δικαιώματα της στο Κοσσυφοπέδιο, ο ίδιος απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

«Αυτό είναι αδύνατον. Η Δύση έχει αποφασίσει, τελικά, να δημιουργήσει ένα ψευδο-κράτος και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει αυτή τη στάση της, ενώ όλο αυτό έγινε για να αποδυναμωθεί η Σερβία. Εάν η Σερβία αποδεχθεί κάτι τέτοιο είναι σαν επιβιβάζεται σε ένα τρένο με προορισμό την άβυσσο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι θα αποδεχθεί οποιαδήποτε φορτίο  ως τίμημα  για να ενταχθεί στην ΕΕ, καθώς τώρα βιώνει μια πολύ κρίσιμη κατάσταση».

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, τόνισε ότι η κρίση δεν μόνο της Ελλάδας, είναι μια μεγάλη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμφανίζεται στην Ελλάδα. 

«Εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι τι ζητούν οι Σλάβοι των Σκοπίων και οι Σέρβοι να ενταχθούν στην ΕΕ», είπε λέγοντας ότι οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει και για αυτές τις χώρες.

Τα σύνορα της Σερβίας δεν είναι οριστικά

Ο Ρώσος αναλυτής θα επισημάνει ότι τα σύνορα της Σερβίας είναι προσωρινά και έχουν επιβληθεί τεχνητά σε βάρος του σερβικού λαού.

«Έξω από τη Ρωσία ζουν 25 εκατομμύρια Ρώσοι και συγκρούσεις γίνονται σε χώρες όπου υπάρχουν Ρώσοι, επειδή υπάρχουν τεχνητά σύνορα. Το χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν τέτοια σύνορα είναι περιορισμένο, γιατί δεν μπορεί να χωριστεί ένα έθνος τεχνητά.

Ο γερμανικός λαός διαιρέθηκε και  έχει καταφέρει να ενωθεί. Ο σερβικός λαός έχει χωρισθεί, αλλά είναι μια διαδικασία μερικών ετών μέχρι να γίνει η αναπόφευκτη ένωσή του.


Η τύχη της Σερβικής  Δημοκρατίας της Βοσνίας

Ο Ρώσος αναλυτής θα τονίσει ότι εάν οι Σέρβοι υπερασπισθούν σθεναρά τις θέσεις τους οι ρωσικές  πατριωτικές δυνάμεις θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες  αυτής της δημοκρατίας.

«Πάνω από όλα είναι η θέληση των Σέρβων. Εάν υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους, ούτε η Αμερική ούτε η Γερμανία, θα μπορέσει να τους διασπάσει", είπε.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ