Σκόπια: Το ζήτημα της ονομασίας σε συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων




Οκτώβριος 8, 2015.

Σκόπια.

Με έλλειψη πραγματικών επιχειρημάτων και επιπρόσθετα υπό πίεση, λόγω της συμμετοχής της χώρας μας με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας») σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη, η Αθήνα επανέλαβε «τα Σκόπια να σταματήσουν των αλυτρωτισμό», σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων και συνεχίζει:


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε, αναπόφευκτα και το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα  με το συνταγματικό όνομα των πΓΔΜ.

Στην ομιλία του, αφιερωμένη στην εξωτερική πολιτική, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς υπενθύμισε ότι στην  πΓΔΜ έχει προωθήσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Κανένας, εκτός από την κυβέρνηση της πΓΔΜ δεν αρνήθηκε εξ αρχής, αλλά τελικά συμφώνησε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αλλά το κύριο πράγμα, και το έχω πει αυτό στα Σκόπια, μιλώντας δύο ώρες σε δημόσια συζήτηση, είναι ότι η πΓΔΜ πρέπει να αποδιώξει τον αλυτρωτισμό της και να έχει έναν ρεαλιστικό και εποικοδομητικό τρόπο για συμφωνία σε μια λύση στη διαφωνία του ονόματος», δήλωσε ο Κοτζιάς, αναφερόμενος σαφώς μόνο για το όνομα των Σκοπίων.


Ζητήματα σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με το όνομα έθεσαν ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκη και ο συνάδελφοί του, Γιώργος Κουμουτσάκος,
που είναι αρμόδιος  στο κόμμα αυτό για την εξωτερική πολιτική, ο οποίος ρώτησε εάν η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει θέση σε ένα όνομα με γεωγραφικό περιεχόμενο για γενική χρήση και  επέμεινε ότι η χώρα (Σκόπια)  δεν μπορεί να προχωρήσει στην ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, χωρίς τη λύση στο ζήτημα του ονόματος.

Επεσήμανε, ακόμη, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, στη Συνέλευση του ΟΗΕ, που δήλωσε ότι «είμαστε Μακεδόνες και μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα», ότι αποτελούν προκλήσεις προς την Ελλάδα.

Ο Μεϊμαράκης υπενθύμισε ότι ‘εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απόφαση του Βουκουρεστίου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Καραμανλή εμπόδισε την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ