Κινήσεις Ελλάδας για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου






Οκτώβριος 5, 2015.



Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, να επισκεφθεί την Αθήνα και η Ελλάδα εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη των προσπαθειών του Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχει σε διεθνείς οργανισμούς.


Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ευχαρίστησε για την πρόσκληση  επίσκεψης  και την πάγια θέση της Αθήνας προς το Κοσσυφοπέδιο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του από τη Σερβία.

Πρόκειται για μια πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα που κινείται σαφώς προς την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και όχι, απλά, για βελτίωση και ενίσχυση των αμοιβαίων σχέσεων.

Ο αναλυτής του Κοσόβου, Ιλίρ Ιμπραχίμι, πιστεύει ότι οποιαδήποτε βελτίωση των σχέσεων αυτή τη στιγμή,  οδηγεί στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Πιστεύω ότι αυτό οδηγεί πιο κοντά στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από την Ελλάδα. Επίσης, οι εξελίξεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας σε κάποιο σημείο θα οδηγήσουν στην αναγνώριση και από τη Σερβία», είπε ο Ιμπραχίμ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ των Σκοπίων.

Ωστόσο, ο Σέρβος βουλευτής, Ζόραν Μπάμπιτς, ελπίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει την πολιτική της στο πλαίσιο της οποίας το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια θεωρούνται αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

«Ελπίζω ότι σε οποιαδήποτε συνομιλία ή συνάντηση  των ελληνικών αρχών με τον Χασίμ Θάτσι να μην γίνει συζήτηση για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου".

Για τον ίδιο, όμως,  οι εκφράσεις των Σέρβων πολιτικών περί "προσωρινών θεσμών" Πρίστινας και  Μετοχίων, είναι μια πολιτική και ρητορεία, αφού η υπογραφή της συμφωνίας με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου είναι ένα είδος αναγνώρισης από το Βελιγράδι.

 Οι Έλληνες αναλυτές, δεν εκπλήσσονται από την πρόσκληση του Νίκο Κοτζιά προς τον Χασίμ Θάτσι.

«Υπήρχε μια τάση για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, από την κυβέρνηση του Σαμαρά. Έτσι τώρα δεν εκπλήσσομαι. Στην αλλαγή αυτής της τάσης από την Ελλάδα, ωστόσο, δεν είδαμε παρόμοια προσέγγιση  από την Ισπανία και την Ρουμανία, που εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο καθηγητής Βλάσης Βλασίδης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ