Σκόπια: Αλυτρωτισμός πάλι στο προσκήνιο




Τη «Νεζαβίσνα Μακεδονία» φέρνουν πάλι στη δημοσιότητα οι εθνικιστικοί κύκλοι των Σκοπίων- (δημοσίευμα της 23ης Δεκεμβρίου 2015).

Δεκέμβριος 23, 2015.

Για να μην χαθούν από το προσκήνιο οι «απαιτήσεις» των Σλάβων της πΓΔΜ,  επαναφέρουν κάθε τόσο ‘μανιφέστα’ και ιδέες για  την ενοποίηση της  αρχαίας γεωγραφικής Μακεδονίας σε ένα κράτος υπό των Μακεντόνσκι, Σλάβων δηλαδή ‘μακεδονιστών’ με εδάφη, φυσικά, κυρίως από την Ελλάδα.


Φυσικά, δεν είναι περίεργο όλη αυτή η ‘βαβούρα’ περί αλυτρωτισμού των Σλάβων και για προσάρτηση της «αιγαιακής Μακεδονίας», της πραγματικής, δηλαδή,  στο σκοπιανό κρατίδιο αυτήν την περίοδο, καθώς άρχισε να διανύεται προεκλογική περίοδος.

Τώρα, πάλι, γίνεται προσπάθεια αναζωπύρωσης του εθνικισμού, για μια «Νεζαβίσνα Μακεδονία», που ήταν το σύνθημα των Βουλγάρων (είναι και στη βουλγαρική γραφή στη σημαία της φωτό) στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στο σημερινό δημοσίευμα των Σκοπίων αναφέρεται η πρόθεση της τότε Ρωσίας να δημιουργήσει μια «ανεξάρτητη Μακεδονία», μέσα στο γενικότερο κλίμα του Πανσλαβισμού, όπως περιέχεται στο περιοδικό «Σλάβοι».

Το κείμενο, βέβαια, λέει, (ψευδώς και αστήριχτα)  ότι Σλάβοι της Μακεδονίας κατέφυγαν στη Ρωσία στις αρχές του 20ου αιώνα και από εκεί αυτοί δημιούργησαν  την ιδέα μιας μεγάλης γεωγραφικής ανεξάρτητης Μακεδονίας για τους Σλάβους των Βαλκανίων και δεν μιλάει για τον Πανσλαβισμό της εποχής.

«Ο Κρίστε Π. Μισίρκοφ», γράφει το σκοπιανό κείμενο για τον Ρώσο αρθρογράφο, «σε κείμενό του το 1915 στο περιοδικό «Σλάβοι» ζήτησε να μην γίνει κατακερματισμός της μακεδονικής γης, αλλά να δημιουργηθεί μια αυτόνομη Μακεδονία».
Και πιο κάτω:
«Η αυτονομία της Μακεδονίας θα ήταν η καλύτερη λύση για το Μακεδονικό Ζήτημα, ως προς τους Σλάβους της Μακεδονίας, τη Σερβία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για την ευρωπαϊκή ειρήνη, όπως λέει ο Μισίρκοφ».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ