«Ο διαμελισμός της Τουρκίας έχει καταστεί παράνοια»




Αύγουστος 17, 2016.


Ο συγγραφέας Χασάν Τζεμάλ (Hasan Cemal) δημοσίευσε ένα άρθρο – γράφει το κουρδικό δημοσίευμα- που έχει ως τίτλο «Ο φόβος του διαμελισμού» με υπότιτλο «Ξένες δυνάμεις προσπαθούν να διαμελίσουν την Τουρκία και να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος».




Ο φόβος αυτός σε όλη την δημοκρατική πορεία της Τουρκίας, εδώ και 90 χρόνια δεν σταμάτησε ποτέ.



Αυτός ο φόβος της διαίρεσης ή η παράνοια του διαμελισμού της Τουρκίας είναι μια ιδέα με την οποία διαπαιδαγωγούνται  οι στρατιωτικοί και από την άλλη πλευρά αυτός ο φόβος που δεν λέει να τελειώσει,  εμποδίζει την πορεία της δημοκρατίας εδώ και 90 χρόνια.



«Δημιουργία κουρδικού κράτους», ένας φόβος που ενέχει την καταστροφή της Τουρκίας και πιστεύεται ότι ξένες δυνάμεις απεργάζονται προς τον σκοπό αυτόν.



«Στην πραγματικότητα», γράφει ο συντάκτης, «αυτός ο φόβος έχει γίνει παράνοια, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας που έγινε από την εθνικιστική Δύση».



Σημειώνει ακόμη ότι το πρόβλημα με τους Κούρδους επί 90 χρόνια όχι μόνο δεν έσβησε αλλά αντίθετα έχει βαθύνει περισσότερο.



«Το PKK δεν έχει τελειώσει, έχει ρίζες και ως πολιτικό κίνημα ενισχύθηκε και κατέβηκε από τα βουνά προς τις πόλεις. Από την άλλη πλευρά οι Κούρδοι στο βόρειο Ιράκ παρέβησαν τις τουρκικές κόκκινες γραμμές και βαδίζουν προς μια κρατική υπόσταση».



Μετά την αυτονόμηση του βόρειου Ιράκ (νότιου Κουρδιστάν), χτύπησε τη θύρα της Άγκυρας η βόρεια Συρία. Οι Κούρδοι της Συρίας εκμεταλλεύονται  τις συνθήκες του εμφυλίου πολέμου στη χώρα και υπό την ηγεσία του PYD-YPG στην Ροτζάβα (δυτικό Κουρδιστάν)  έχουν οργανωθεί.



Από το 2014 βλέπει κανείς σε κάθε πόλη στη Ροτζάβα να κρέμονται οι φωτογραφίες του Οτσαλάν.



Η Άγκυρα έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι το PYD της Συρίας  είναι το ίδιο με το PKK στην Τουρκία. Εδώ και τέσσερα ή πέντε χρόνια η Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία, αλλά δεν τα κατάφερε.



Ο συντάκτης παραθέτει απόσπασμα από ομιλία του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου απόστρατου στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγκ που αναφέρει: 



Α. Οι κύριες δυνάμεις που θέλουν να διαμελίσουν την Τουρκία είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Β. Επιδιώκουν να αποδυναμώσουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και προσπαθούν να τις δυσφημίσουν.


Γ. Μετά το σκάνδαλο της ‘βαριοπούλας’, ήρθε η υπόθεση ‘Εργκένεκον’ και μετά η υπόθεση Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και οι τρεις περιπτώσεις είχαν τον ίδιο σκοπό.


Δ. Πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου βρίσκονται οι ΗΠΑ, με στόχο να αποδυναμώσουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.


Ε. Κύριος στόχος τους (των ΗΠΑ) είναι να μειώσουν τη δύναμη του τουρκικού στρατού και να επιδιώξουν την επαναχάραξη των συνόρων, κυρίως με τη Συρία.


ΣΤ. Μια κουρδική αυτονομία στη βόρεια Συρία είναι άμεση απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.


Ζ. Οι οργανώσεις του PYD-YPG δεν πρέπει να υπερβούν τις δυτικές όχθες του Ευφράτη.


Ο συντάκτης θα αναρωτηθεί εάν η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση.


«Μετά τη συνάντηση κορυφής Ερντογάν- Πούτιν και στη συζήτηση για τη Συρία, αναμένεται να γίνει αλλαγή πολιτικής ως προς τη βόρεια Συρία;»


Ή ακόμη «ο άξονας Τουρκίας- Ρωσίας- Ιράν για τη Συρία, μπορεί να λειτουργήσει θετικά  για την Τουρκία;».
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr