Υπό τουρκική ομηρία η κυπριακή οικονομία





Μάιος 7, 2017. 23:25


Υπό ομηρία επιχειρεί να θέσει η Άγκυρα το ομόσπονδο κυπριακό κράτος, προτού καν συσταθεί, τόσο διά της χειραγώγησης των πολιτικών αποφάσεων που θα λαμβάνονται από την πολιτειακή ηγεσία - μέσω του δικαιώματος αρνησικυρίας που επιδιώκει να εξασφαλίσει η τουρκοκυπριακή πλευρά- όσο και διά της απόκτησης του ελέγχου της οικονομίας του κράτους που θα προκύψει μετά από μια ενδεχόμενη λύση.
 

Πληροφορίες  αναφέρουν ότι η Άγκυρα, σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, αλλά και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έθεσαν σε δύο τουλάχιστον Ευρωπαίους αξιωματούχους θέμα δραστηριοποίησης τουρκικών επιχειρήσεων στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, περιλαμβανομένων και τραπεζών.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ισχυρίστηκαν ότι το «νέο συνεταιριστικό κράτος οφείλει να παράσχει ισοδύναμα δικαιώματα στην Τουρκία και στην Ελλάδα» και στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισαν ότι σε περίπτωση λύσης «θα ήταν άδικο» και συνεπώς «δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό» (σ.σ από την Τουρκία) το δικαίωμα ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών να δραστηριοποιούνται στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, χωρίς να προβλεφθεί «ανάλογη» πρόνοια και για τις τουρκικές επιχειρήσεις και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας, προκειμένου να δραστηριοποιούνται «ανάλογα» στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.


Είναι τουλάχιστον προφανές ότι η Άγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχειρούν πέραν του πολιτικού ελέγχου της Κύπρου, να αποκτήσουν και τον οικονομικό έλεγχο της νήσου, καθώς πλέον εστιάζουν την προσοχή τους στην ελεύθερη διακίνηση τουρκικών υπηρεσιών, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για κυπριακή οικονομία, δεδομένου του μικρού της μεγέθους. 


Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα από τη νέα κίνηση της τουρκικής πλευράς, είναι η προσπάθεια εξασφάλισης, μία προς μία, της απόλαυσης των τεσσάρων ελευθεριών στην Κύπρο. Δηλαδή, πέραν από την εγκατάσταση και παροχή αδειών εργασίας σε Τούρκους, καθώς και τη διακίνηση αγαθών που επιχειρείται να διασφαλισθεί επίσης διμερώς αλλά και μέσω της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, τώρα η Άγκυρα και ο Μουσταφά Ακιντζί, εγείρουν και ζήτημα διακίνησης και συνεπώς παροχής τουρκικών υπηρεσιών σε όλη την ομόσπονδη Κύπρο...

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Κομισιόν για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε-Τουρκίας, περιλαμβάνουν και τις υπηρεσίες. Ωστόσο, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι στην περίπτωση της Κύπρου, η διακίνηση τουρκικών υπηρεσιών, θα πρέπει να διασφαλίζεται και από το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, προκειμένου οι τουρκικές επιχειρήσεις να είναι σε θέση να δραστηριοποιούνται στη νήσο ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα ληφθούν σε επίπεδο Ε.Ε...



Υπό το φως αυτών των πληροφοριών, πηγή στην έδρα της Ε.Ε έλεγε στον «Φ» ότι «στόχος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είναι να ελέγξει πολιτικά την Κύπρο και να την «καταπιεί» οικονομικά, καθιστώντας την όμηρο των τουρκικών επιδιώξεων».




Το πλέον αρνητικό στοιχείο για τη Λευκωσία δεν είναι τόσο οι απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, όσο η δεκτικότητα των Βρυξελλών να τις ικανοποιήσουν, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση του Λονδίνου προς την ίδια κατεύθυνση. Βρετανικοί κύκλοι υποδεικνύουν μάλιστα, υπό τύπον παραίνεσης προς την Κυπριακή Κυβέρνηση ότι το τουρκικό αίτημα για «διμερείς διευκολύνσεις» και για «ισοδύναμα δικαιώματα» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, μετά από μια ενδεχόμενη λύση, «δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι κάτι που προϋπήρχε και περιλαμβανόταν στο Σχέδιο Ανάν». Και ως εκ τούτου, καλούν τη Κυπριακή Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της, να βάλει νερό στο κρασί της και να προχωρήσει σε ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος, το οποίο δεν ονομάζουν πλέον «τέσσερις ελευθερίες», αλλά «διμερείς διευκολύνσεις».




Τόσο η Κομισιόν, όσο το Φόρεϊν Όφις επιλέγουν όμως να ξεχνούν ότι οι εν λόγω πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, για ισοδύναμα δικαιώματα Ελλήνων και Τούρκων (σ.σ στο πλαίσιο της Πράξης Προσαρμογής της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου), είχαν υποβληθεί προ της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Μετά την 1η Μαΐου 2004 και την ένταξη της νήσου στην Ε.Ε, τα δικαιώματα των Ελλήνων στην Κύπρο για διακίνηση, εγκατάσταση και εξασφάλιση άδειας εργασίας, απορρέουν εκ της ιδιότητάς τους ως Ευρωπαίων πολιτών, όπως και των Ιταλών ή των Γάλλων για παράδειγμα, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των Τούρκων πολιτών. Επιπλέον, το Σχέδιο Ανάν, το οποίο έχει τεθεί και στο μικροσκόπιο της Κομισιόν-σε σχέση με το τουρκικό αίτημα-απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Συνεπώς, η επίκληση του Σχεδίου Ανάν και των προνοιών του, για ισοδύναμα δικαιώματα Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, είναι απαράδεκτη και συνιστά πρόκληση. 


Σημειώνεται ότι σε ανύποπτο χρόνο και προτού εκδηλωθούν οι τουρκικές προθέσεις σε όλο το φάσμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε διατυπώσει έντονη ανησυχία προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας  ότι η Τουρκία απαιτεί τη χορήγηση ελεύθερης διακίνησης υπηρεσιών και κεφαλαίων χωρίς καμιά μορφή περιορισμών» και ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα είχε τεράστιες επιβλαβείς συνέπειες», δεδομένου του δυσανάλογου μεγέθους της τουρκικής οικονομίας, σε σύγκριση με την κυπριακή οικονομία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφέρει προς τον κ. Γιούνκερ ότι απορρίπτει το τουρκικό αίτημα.



Παύλος Ξανθούλης     -  philenews.com

--