Σκόπια: Ενώσεις απογόνων των Σλάβων από τη Μακεδονία ζητούν αποζημιώσεις από την Ελλάδα





Ιούλιος 19, 2017. 23:29

Σύλλογοι που έχουν ιδρύσει στα Σκόπια, απόγονοι των Σλάβων προσφύγων από τη Μακεδονία,  ζητούν από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, να ενεργοποιήσει εκ νέου συντονιστικό όργανο, για να βοηθήσει στη διαδικασία επιστροφής των περιουσιακών στοιχείων των προγόνων τους στην Ελλάδα.



Οι σύλλογοι αυτοί που ενεργοποιούνται τώρα, μετά από μηνύματα για υπογραφή συμφωνίας καλής γειτονίας  μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας, «μετά 69 χρόνια από τη μεγάλη φυγή των προγόνων τους (που πάλεψαν για μια ‘ανεξάρτητη’ Μακεδονία) ζητούν τώρα εκ νέου αποζημιώσεις από το ελληνικό κράτος».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε διάστημα 10 ετών, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 10 χιλιάδες αγωγές, από απογόνους τους που βρίσκονται στο νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων, για την επιστροφή των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων των προγόνων τους στην Ελλάδα, όταν οι ίδιοι εγκατέλειψαν τις οικίες τους μετά την έκβαση των γεγονότων που ακολούθησαν τον  Β ΄ Παγκόσμιο Πολέμο (εμφύλιο πόλεμο).



Οι αγωγές αυτές έγιναν  στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα,  οι αιτούντες απαιτούν συνολικά πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό κράτος. Ζητούν τώρα να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε αυτούς κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα και να είναι ελεύθεροι να επισκέπτονται την πατρίδα των προγόνων τους.



«Η Ντόνκα Γιακόβσκα διηγείται με δάκρυα τη  φυγή των προγόνων της. Όταν τον Απρίλιο του 1948 με ένα κομμάτι ψωμί σε μια τσάντα επιβιβάστηκε στο τρένο για τη Ρουμανία, για να ξεφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα», σημειώνεται χαρακτηριστικά.




«Μπροστά από το μνημείο των 28 χιλιάδων  παιδιών των προσφύγων από την Μακεδονία στο πάρκο Μπόρετς, οι πολίτες απόθεσαν νωπά λουλούδια με την ευκαιρία της 69ης  επετείου  της μεγάλης εξόδου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα από το 1946 έως το 1949», σημειώνει το δημοσίευμα του ‘Sitel’.
(Sitel.com.mk)




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr