“Οι Κροάτες αναθεωρούν τη στάση τους στο εβραϊκό Ολοκαύτωμα”





Οκτώβριος 9. 2017. 18:48

Πέρυσι η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκάρμπαρ –Κιτάροβιτς φωτογραφήθηκε  κατά τη διάρκεια ταξιδιού  της στον Καναδά με τη σημαία των Ουστάσι (φωτό).
 Την προηγούμενη χρονιά, στο Ισραήλ, εξέφρασε τη ‘βαθιά της λύπη» για τα θύματα που σκοτώθηκαν στα χέρια του καθεστώτος των Ουστάσι. 
Ο πρωθυπουργός Τζιχομίρ Ορεσκόβιτς καταδίκασε επίσης δημόσια την Ουστάσι, αλλά δεν έκανε τίποτε όταν οι οπαδοί του ποδοσφαίρου έψαλναν το σλόγκαν των Ουστάσι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα με ισραηλινή ομάδα.

Αυτά τα γεγονότα και άλλα ώθησαν την τοπική εβραϊκή κοινότητα να μποϊκοτάρει εκδηλώσεις εορτασμού του Ολοκαυτώματος με τη χορηγία της κυβέρνησης επί δύο συνεχόμενα χρόνια από το 2016.


Εκείνη τη χρονιά, ο υπουργός Πολιτισμού της Κροατίας Ζλάτκο Χασανμπέγκοβιτς, επαίνεσε  μια ρεβιζιονιστική ταινία ισχυριζόμενος ότι οι μαρτυρίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος από το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ουστάσι στο Γιασένοβατς ήταν υπερβολικές.


Η υπεράσπιση των φιλο- Ναζιστών εγκληματιών πολέμου δεν είναι μοναδικό για την Κροατία στην Ανατολική Ευρώπη,  όπου ο ρωσικός επεκτατισμός χρησιμεύει για να νομιμοποιήσει τον ανοιχτό εορτασμό κατά των Ρώσων από αυτούς που δολοφόνησαν τους Εβραίους και διέπραξαν και άλλα εγκλήματα πολέμου από την πλευρά της ναζιστικής Γερμανίας. Παρόμοιες διαδικασίες αποτελούν το αντικείμενο εντατικής δημόσιας συζήτησης στην Ουγγαρία, την Ουκρανία, την Λιθουανία και σε κάποιο βαθμό και την Πολωνία.


Η ανασύνταξη της Ουστάσι ως εθνικών ηρώων και μοντέλων έχει δυσοίωνη χροιά σε μια χώρα και μια περιοχή όπου το εθνικό μίσος και οι διαμάχες είχαν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Β’  Παγκόσμιου Πολέμου αλλά και πιο πρόσφατα κατά τους βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του ’90.


Όλα αυτά, ώθησαν το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο να προβεί σε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς να αντιταχθούν σε αυτό που ονομάζει «σκληρές προσπάθειες» για την εξάλειψη των εγκλημάτων του Ολοκαυτώματος στο νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Κροατία.


Η έκκληση έγινε με έγγραφο θέσης, 4.000 λέξεων που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Tablet από τον Μεναχίμ Ροζενσάφτ, γενικό σύμβουλο του  Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου.

 Το άρθρο που αναφέρεται στην προσπάθεια της Κροατίας να ξαναγράψει τα εγκλήματά της στο Ολοκαύτωμα, και να αναδείξει τους επικεφαλής της Ουστάσι, ένα φασιστικό κίνημα υπό την αιγίδα του Άντε Πάβελιτς,  που δολοφόνησε εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους και δεκάδες χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
(Στοιχεία από jta.org, timesofisrael.com)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr